Tältläger i Grekland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Tältläger i Grekland. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Svår situation vid Greklands gräns

2:27 min

Eu-kommissionen föreslår ett biståndspaket till bland annat Grekland på omkring 6,5 miljarder kronor, rapporterar AFP. I gränsområdet mellan Grekland och Makedonien blir läget samtidigt allt mer ansträngt - både för flyktingar och lokalbefolkning.

– Här har de trampat ner vitlöken, säger Panagiotis Chatzopoulos och visar vidare till vedstapeln där vedträn blivit stulna.

Nu har Panagiotis satt upp lampor vid uthuset, om någon närmar sig i mörkret tänds de

– Vi orkar inte mer. Visst tycker vi synd om flyktingarna, men det blir så mycket nedskräpning och så många praktiska problem, säger Panagiotis Chatzopoulos, en av gränsbyn Idomenis omkring 150 invånare.

Där nedanför bygatorna ute på fälten ligger tältlägret där över 8 000 flyktingar och migranter nu är fast sedan Makedonien nästan helt slutat att släppa människor över sin gräns. Makedonien hänvisar till Serbien som gjort samma sak som en följd av att Österrike satt ett tak på hur många som får passera genom landet varje dygn.

Därnere på fälten där Grekland övergår i Makedonien håller läget också på att bli ohållbart.

– Det är väldigt dåligt. Gränsen är stängd. Det finns inte tillräckligt med mat. Vi bara väntar men vet inte på vad, säger Besma Selman från Iraks huvudstad Bagdad.

Hjälporganisationernas stora vita tält med plats för 1500 är fulla och varje dag fylls fälten på med nya små klotformade tält som skyddar dåligt mot nattens väta och kyla.

15-åriga Ashruk och hennes familj från Syrien sitter mitt ute på fältet, de har inget tält alls

– Vi fryser, säger hon.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnade i går för att en humanitär kris är nära vid den grekisk-makedonska gränsen. Den grekiska regeringen varnade för ett läge där 100 000 flyktingar och migranter kan bli fast i landet.

Avgörande blir det toppmöte mellan EU och Turkiet som ska hållas på måndag och under veckan inför besöker EU:s permanenta ordförande Donald Tusk länderna längs den så kallade balkanrutten - Österrike, Slovenien, Kroatien, Makedonien, Grekland och Turkiet för att försöka nå fram till en samsyn inför toppmötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista