Äldre man sitter lutad över sin bärbara dator
Foto: Martina Holmberg / TT.

Pensionssparare kan ha blivit lurade

Ska ha bytt deras fonder
1:19 min

Pensionssparare misstänks för andra gången på kort tid blivit utsatta för bedrägerier genom oseriösa fondförmedlare. Pensionsmyndigheten har polisanmält ett företag för intrång i premiepensionssystemet.

– Vi har fått uppgifter från pensionssparare om att det här företaget utan de här personernas vetskap har bytt fonder på fondtorget, säger myndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Bolaget Svensk Fond och Försäkringsanalys ska enligt misstankarna ha lurat till sig pensionssparares privata bank-id över telefon och därigenom kunnat göra byten till fonder som ger bolaget provision. Inte sällan också till högre avgifter.

Tillsammans med ytterligare ett företag har över 3 300 fondbyten skett på det sättet. Något Pensionsmyndigheten kunnat se genom att de granskat IP-adresser och funnit dubbla inloggningar i ppm-systemet.

–Vi har ju tyckt det funnits anledning att polisanmäla detta eftersom det kan utgöra ett brott som antingen kallas missbruk av urkund eller dataintrång. Men det är upp till de rättsvårdande myndigheterna att avgöra, säger Mikael Westberg, Pensionsmyndighetens chefsjurist. 

Det är alltså andra gången på kort tid pensionsmyndigheten anmäler bolag för misstanke om att mot spararnas vilja byta deras fonder. Men det finns även misstankar om andra sätt att lura pensionssparare, säger Mikael Westberg.

 – Vi vet det förekommer att en del försäljare av rådgivningstjänster antyder att de ringer från myndigheten, men om de har gjort det i det här fallet törs jag inte svara på.

Daniel Karlsson, marknads- och försäljningschef vid Svensk Fond och Försäkringsanalys, förnekar all grund för misstanke om dataintrång från företagets sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".