Donald Trump till höger och Chris Christie i bakgrunden till vänster.
Donald Trump höll segertal i Florida. Foto: Andrew Harnik Foto: Andrew Harnik

Trump kan nå hela vägen

1:54 min

Efter tisdagsnattens supervaldag har Donald Trump tagit ett stort steg mot att bli republikanernas presidentkandidat och att han skulle bli USA:s näste president är inte längre helt otroligt.

Bakom Trumps framgångar ligger ytlig och vinstdriven politisk journalistik, menar journalistikprofessorn Christian Christensen vid Stockholms Universitet.

– Amerikansk journalistik när det gäller politik har varit ganska ytlig länge. Man kan se en mycket mer personcentrerad bevakning i USA och en avsaknad av konkreta sakfrågor.

Att Donald Trump har fått ett så stort mediegenomslag och så stora framgångar förklarar Christian Christensen såhär:

– Det var en intervju för ett par dagar sedan med chefen för CBS och han sa, "Trump är möjligen dålig för USA men han är väldigt bra för CBS". Mycket av detta handlar om att bevakning av Trump innebär en större intäkt för kommersiella mediebolag.

Orsaken till att Trump mildrades i sin demagogi under gårdagsnatten är enligt Christian Christensen:

– Han vet att han blir republikanernas kandidat och nu handlar det om den nationella kampanjen.

Och även om de flesta delstaterna inte röstat än så menar statsvetaren Merrick Tabor vid Stockholms universitet att det redan nu starkt lutar åt att Donald Trump blir republikanernas kandidat.

– Det här stödet finns inte bara i de delstater som hållit primärval utan man ser samma stöd överallt i landet så om det fortsätter såhär har han mycket goda chanser att bli kandidat.

Och vilka möjligheter har han att vinna presidentvalet enligt dig?

– Det är väldigt tidigt att säga nåt om det här men det som är intressant är att det lutar åt att Hillary Clinton blir demokraternas kandidat. Och det som utmärker de här två är att de har tillräckligt starkt stöd inom det egna partiet för att bli nominerade men utanför det är de väldigt impopulära bägge två. För många väljare kommer det handla om vilken av dem de inte tycker sämst om, det vill säga ett negativt val.

– De gjorde nån mätning häromdagen där Clinton har ett visst övertag men jag tror det kan bli en intressant kamp, det är inte givet att han kommer att förlora på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista