Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blivande kriminalvårdare ska bli bättre på svenska

Publicerat fredag 4 mars 2016 kl 05.00
"Vi behöver undanröja en tröskel"
(2:07 min)
Kriminalvården
Foto: TT

Kriminalvården ska starta en specialutbildning i svenska för att fler med utländsk bakgrund ska kunna arbeta i myndigheten. Det eftersom man sett att flera fall där bristande språkkunskaper lett till att personer inte kunnat få fast anställning.

– Vår förhoppning är att de personer som vill söka sig till Kriminalvården och som har de egenskaper som vi efterfrågar ska känna att de kan göra det och klara av det. Vi behöver rekrytera stabila och trygga medarbetare, och då behöver vi undanröja en tröskel, säger HR-direktör Johan Modin.

Kriminalvården har märkt att flera personer med utländsk bakgrund, som i övrigt anses uppfylla alla krav för att bli kriminalvårdare, inte klarar av den del av grundutbildningen som kräver god kunskap i det svenska språket för att i sitt yrke hantera exempelvis myndighets- och fackspråk.

I dag finns cirka 200 personer med utländsk bakgrund som bland annat har visstidsanställning inom Kriminalvården, där det enda hindret för att få en fast anställning har varit just detta språkproblem.

Eftersom regeringen samtidigt gett alla myndigheter i uppdrag att hjälpa till med praktikplatser för att få in nyanlända i arbete så vill man nu kombinera det här, säger Johan Modin på Kriminalvården.

– Det vi vill satsa på är dels en språkutbildning för de som jobbar hos oss en kortare tid som vikarier eller som går grundutbildningen. Samtidigt har vi fått ett uppdrag, som riktar sig till samtliga svenska myndigheter, att vi ska ta emot praktikanter.

– Där tänker vi också att det finns förutsättningar att tillsammans med Arbetsförmedlingen ha svenskundervisning i viss form och hitta vägar som kan underlätta att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Modin.

Kriminalvården styrs, precis som andra instanser, av speciella och ibland komplicerade föreskrifter, lagar och förordningar. Dessa är viktiga att som anställd kriminalvårdare inte bara känna till utan också förstå och förklara för de intagna, exempelvis i samband med att olika beslut fattas, säger Johan Modin.

Nu ska Kriminalvården ta hjälp av pedagogisk expertis för att utforma den här speciella språkundervisningen i svenska för personer med utländsk bakgrund, och Johan Modin hoppas att det hela kan komma igång snart.

– Vi hoppas så snart som möjligt, helst redan under året. Vi har skrivit in det i budgetunderlaget för 2017, men vi hoppas kunna komma igång med det så snart som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".