Eu-flagga och tältläger i Grekland.
Foto: Yvonne Åsell/TT och Johanna Melén/Sveriges Radio.

EU-miljarder ska hjälpa flyktingar

1:41 min

EU föreslår att 700 miljoner euro, omkring 6,5 miljarder kronor, omgående ska avsättas för bistånd till flyktingar.

Pengarna delas upp i 3 miljarder i år och 2 miljarder de kommande två åren. Miljardprogrammet är en ovanlig åtgärd.

– Pengarna ska gå till flyktingarnas basbehov, som mat, vatten, sjukvård och tak över huvudet, sa EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides, utan att precisera vilka länder som ska få nödhjälpen.

Här i Grekland är behoven mycket akuta. 25 000 - 30 000 flyktingar och migranter är fast här med stängda gränser norrut och grekerna har därför begärt flera miljarder kronor i stöd från EU.

Men biståndskommissionären sa inget om öronmärkta belopp till just Grekland, utan förklarade att pengarna ska delas ut i samråd med medlemsländerna och i överläggningar med FN organ och biståndsorganisationer.

Biståndskommissionären underströk att denna katastrofhjälp inte ska påverka EU:s bistånd till icke EU-länder utan att det handlar om att inrätta en helt ny fond, som medlemsländerna ska betala in till.

Dagens förslag är en ovanlig åtgärd. Att nödhjälp ges inom EU har inte skett tidigare, men så länge krig och strider fortsätter i Syrien, Irak och Afghanistan så kommer strömmen av flyktingar att fortsätta.

I går sa en representant för Greklands regeringsparti Syriza till Ekot att pengar aldrig kan bli tillräckligt för att lösa flyktingkrisen, utan att EU måste hitta gemensamma politiska lösningar på den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista