Regeringen har redan planerat för höjda anslag, enligt Magdalena Andersson.
Regeringen har redan planerat för höjda anslag, enligt Magdalena Andersson. Foto: TT

Migrationsverket begär extra miljarder för flyktingmottagande

Andersson: Det här är väl känd materia
0:41 min

Migrationsverket begär drygt 28,4 miljarder kronor extra för det här året och drygt 32 miljarder kronor extra för 2017 för att klara flyktingmottagandet. 

Kostnaderna ligger i linje med Migrationsverkets prognoser från i höstas om antalet flyktingar framöver. Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att regeringen redan har planerat för höjda anslag till Migrationsverket.

– Den delen av äskandena som handlar om att det är fler personer som är inne i asylsystemet, ja de kostnaderna ökar ju av sig själva och vi kommer att hantera det i vårändringsbudgeten, säger Magdalena Andersson. 

– Sen är det viktigt att stryka under att det här är väl känd materia sedan tidigare. Och senast jag presenterade prognoser för offentliga finanser så fanns de siffrorna med och vi kommer ändå både klara utgiftstaken och ha ett budgetunderskott på under en procent under 2016, säger hon. 

Den här förstärkningen av anslagen som Migrationsverket begär, varifrån kommer pengarna att tas?

– Det kommer innebära att vi något långsammare kommer tillbaka till balans och överskott i de offentliga finanserna, säger Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".