En kvinna i ett solarie
Kritiker varnar för att en åldersgräns kan skapa en svartmarknad med solarier hemma. Foto: Malin Hoelstad/TT

Förslaget om 18-årgräns på solarier kritiseras av branschen

2:06 min

Regeringen går vidare med planerna på att införa 18-årsgräns för solariesolning. Samma gräns som strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar. Svensk Solarieförening säger att detta kan bli slutet för Solarierna samtidigt som många av de unga vill fortsätta sola.

– Jag har solat till och från under två år, tre gånger i veckan ungefär för att jag tycker det känns snyggt och fräscht att vara brun, berättar Natalie Svensk

Natalie Svensk har solat sedan hon var tretton-fjorton år. Av de solstudios som finns i landet är är ungefär åttiofem procent obemannade, en 18-årskontroll skulle bli mycket kostsam och svårhanterlig menar Roland Laurent ledamot på Svensk Solarieförening.

 – Då kommer branschen i det närmaste att haverera om man nu skulle ställa krav på att det skulle vara bemannat. En solstudio omsätter cirka en halv miljon kronor om året, att anställa folk skulle kosta 750 000. Då får man en svartmarknad, man får solarier som man har hemma, i garage etc säger Roland Laurant

Sexton länder har restriktion då det gäller solariesolande, två av dom har totalförbud. I våra grannländer, Norge och Finland, har man redan infört en 18-årsgräns.  Det finns ett samband mellan att sola på solarium i unga år och hudcancer säger strålsäkerhetsmyndighetens Helen Asp, som rekommenderar 18-årsgräns.

 – Det behövs för att skydda dem som är ungdomar i dag från att utsätta sig för onödiga risker, om tjugo trettio år kommer ett kvitto på hur man har betett sig. Om man bränner sig som barn eller som ungdom så ökar risken för att utveckla hudcancer när man blir äldre, berättar Helen Asp

Helen Asp berättar att det är många som solar och att de framförallt är väldigt unga när de börjar sola. Att vara tretton, fjorton år är inte ovanligt när de går till solariet första gången.

Det räcker inte med rekommendationer och information, Strålsäkerhetsmyndigheten beskriver svenskar som tycker om att vara i värmen som tycker om att vara ordentligt solbrända.

– Det dör femhundra personer varje år i hudcancer vi måste jobba med alla verktyg vi har och då är reglering ett bra verktyg då det gäller solarier och artonårsgräns. Det är ett bra sätt att komma vidare där, säger Helen Asp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista