Hillary Clinton och Donald Trump.
Hillary Clinton och Donald Trump. Foto: John Locher/TT och Paul Sancya/TT.

Stort försprång för Clinton och Trump

Trump: Jag kan ena människor
2:21 min

Affärsmannen Donald Trump och den förra utrikesministern Hillary Clinton vann de flesta delstaterna i gårdagens primärval i USA. Valet ger dem båda ett stort försprång.

Affärsmannen Donald Trump leder nu stabilt för republikanerna. I tacktalet i går var siktet redan inställt på hur han ska hantera nomineringen.

– Jag kan ena människor, sa Donald Trump, med tillägget att det kanske är svårt att tro.

Republikanerna är djupt splittrade och gapet mellan det etablerade partiet och gräsrötterna förklarar Donald Trumps framgång. Det vanligaste svaret bland hans väljare på frågan varför de föredrar honom är att han står utanför politiken.

Efter det som hittills är räknat från gårdagens val har Donald Trump 285 delegater. Delegater är de väljarombud som ska rösta fram en presidentkandidat i sommar, på partiernas konvent.

Trump har alltså 285 medan hans närmaste konkurrent Ted Cruz, senator från Texas, har 161. Marco Rubio, senator från Florida, ligger på tredje plats med 87 delegater. Det krävs drygt 1200 delegater för att få majoritet.

Både Cruz och Rubio utmanar Trump från höger, med en mer konservativ politik i flera frågor, men det ser motigt ut för någon av dem att hinna ikapp.

Splittringen bland Trumps motståndare och att ingen tänker ge upp än är en fördel för affärsmannen från New York.

Hillary Clinton har överlägset flest delegater på den demokratiska sidan. Hon har vunnit de flesta av dem i val, 544 stycken, men har också fördelen av starkast stöd bland partiets så kallade superdelegater, sådana som utses av partietablissemanget och som väljer vilken kandidat de vill.

Clinton har totalt 1001 delegater och det krävs knappt 2400 för att få majoritet. Hennes utmanare Bernie Sanders ligger på 371 delegater i den senaste räkningen.

Bernie Sanders trycker även Hillary Clinton åt vänster och hans supporters är entusiastiska. Därför tänker han löpa hela loppet ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".