Kvinna på torg
Andrea Dos Santos vill se en regering med vänsterpartiet Podemos. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Regeringsförslag nedröstat i Spanien

2:02 min

I Spanien råder ett dödläge i politiken. Problemen med att bilda regering fortsätter över två månader efter parlamentsvalet. I går kväll röstade parlamentet mot socialistledaren Pedro Sanchez regeringsförslag.

– Pedro Sanchez är inte den premiärminister vi önskar oss för han har ingått en uppgörelse med högerpartiet Ciudadanos, säger Barcelonabon Andrea Dos Santos. Hon promenerar vid ett litet torg i här i Barcelona där många samlats under värmelamporna på tapasresturangernas uteserveringar.

– Det behövs mer tid för förhandlingar, tycker hon.

Hon vill helst ha det nya vänsterpartiet Podemos i regering, ett parti som är för en folkomröstning om självständighet för Katalonien.

Det är ett historiskt dödläge i spansk politik. Inga viktiga lagar kan stiftas nu. Det blev 130 röster för och 219 mot regeringsförslaget från socialistledaren. Sanchez sa före omröstningen att det är tid för förändringar, dialog och överenskommelser.

Spaniens kung gav Pedro Sanchez uppdraget att bilda regering när sittande premiärministern Mariano Rajoy i högerpartiet Partido Popular inte kunde samla tillräckligt med stöd. Han valde att inte ställa upp för en omröstning.

Det är hårda ord nu mellan politikerna. Rajoy kallar Sanchez regeringsförslag för en bluff. Också vänsterpartiet Podemos valde att rösta mot regeringsförslaget. Nu väntar en ny omröstning fredag kväll men det ser mörkt ut för Pedro Sanchez att lyckas med att samla mer stöd fram tills dess. Nya sonderingar kan då bli aktuella. Men Andrea Dos Santos räknar liksom många med att det kommer att sluta med nyval i sommar.

– Jag tror att det blir så för det blir svårt för partierna att komma överens, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista