Delad bild: skylt från Kronofogden och Mikael Damberg
Näringsminister Mikael Damberg vill förenkla lagstiftningen kring skuldsanering för företagare. Foto: Jessica Gow/TT, Maja Suslin/TT.

Skuldsanering för företag ska bli enklare

1:34 min

Regeringen tar i dag beslut om att lägga fram ett lagförslag som ger företagare möjlighet till skuldsanering på samma sätt som privatpersoner. 

– Det är viktigt att fler företag vågar göra satsningar och vågar satsa på att utveckla verksamhet väl medvetna om att man ibland kan misslyckas och då är det viktigt att man kan få en andra chans och komma vidare som företagare, att man inte fastnar i en evig skuldfälla, säger näringsminister Mikael Damberg.

Skuldsanering för enskilda företag har till en del varit möjlig genom skuldsaneringen för privatpersoner, men med en särskild lag blir det lättare genom att villkoren är anpassade till företagande säger Mikael Damberg.

Det kan vara allt från rörmokare till konsultföretag och ett villkor är att näringsverksamheten ska ha bedrivits seriöst för att ansökan om skuldsanering ska beviljas. Förutom företagaren själv kan också närstående och tidigare företagare söka hjälp enligt regeringens förslag till ny lag.

Den sökande måste underkasta sej en mycket noggrann kontroll som görs av Kronofogdemyndigheten och dessutom leva på existensminimum i de tre år det tar att skriva ned skulderna. För privatpersoners skuldsanering är det fem år som gäller.

Den nya lagen som regeringen föreslår och som ska börja gälla den första november kommer att ge cirka 800 skuldtyngda företagare om året möjlighet att starta om säger Mikael Damberg.

– Det är inte lätt att hamna i en situation där man ska genomföra en skuldsanering ens med det nya systemet, det är enorma påfrestningar, det är ett stort ansvar, och det är tuffa krav. Men har man varit en seriös näringsidkare så ska man ha en möjlighet att ta sej tillbaka och få en andra chans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista