Katolsk radiostation kritiseras för att sprida hat

2:38 min

Radio Maryja har blivit en maktfaktor i polsk politik och plantskola för ny personal i landets statliga tv. 

Vår korrespondent har besökt Polens mest kontroversiella mediehus som delar befolkningen i hängivna lyssnare och motståndare.

– De sprider hat och hatstämning i sina program, säger Halina.

Hon bor i Toruń, den stad i mellersta Polen där den omtalade radiostationen Radio Maryja och dess systerkanal TV Trwam har sitt säte. En annan Toruńbo, Kowalski, anser tvärtom att radiostationen och dess grundare, den katolske prästen Tadeusz Rydzyk, endast gör gott för staden och dess befolkning.

– Det är sådana som honom som vi behöver i Polen, som utbildar människor och inte bara tar det han gör med sig i sin egen grav, säger Kowalski.

Den katolska radiostationen Radio Maryja har vuxit till ett mediefenomen som lämnar få polacker oberörda. Från att ha varit endast en religiös service med direktsända mässor och böner, är det idag både radio och tv med nyhetsredaktion och politiska pratshower. Allt är finansierat av lyssnarna som donerar pengar, bland annat via särskilda Radio Maryja-sällskap runtom i Polen. Och nu ser deras inflytande ut att växa ytterligare.

Sedan PiS-regeringen stärkt sin kontroll över de statliga etermedierna i Polen har flera nyhetsankare och reportrar i public service-tv blivit utbytta mot journalister med bakgrund på Radio Maryja och TV Trwam.

De anses allmänt stå regeringspartiet nära och ministrar och partitoppar medverkar ofta i programmen. Men själva Radio Maryja att de är till för de vanliga medborgarna.

– Vi ställer frågor till samhället och våra lyssnare. Och vi är inte rädda för svaren, säger fader Janusz Dyrek, en av radioprästerna på Radio Maryja. Han har gått med på en intervju efter att ha ställt frågor om vilka vi är, vad vi gör för program och om det finns katolsk radio i Sverige.

– Vårt uppdrag är enkelt: Att förmedla evangeliet och Jesus ord, säger fader Dyrek.

Radio Maryja har väckt debatt i Polen och internationellt då människorättsorganisationer kritiserat dem för att föra ut antisemitiska budskap. Något som också utretts av åklagare i Polen men aldrig lett till några domar. Prästen och radioprataren Janusz Dyrek anser att alla sådana anklagelser är ogrundade.

– Självklart kan vi inte kontrollera precis allt som sägs i våra direktsändningar, men det finns många som bara vill svartmåla Radio Maryja genom att stämpla oss som antisemiter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista