Republikansk elit tar avstånd från Trump

1:40 min

Mer än femtio republikanska säkerhetspolitiska experter varnar för konsekvenserna om affärsmannen Donald Trump, som är ledande republikan i kampen om att bli partiets presidentkandidat, skulle vinna USA-valet.

I ett öppet brev som publicerades i går kväll skriver de att de aktivt ska motarbeta Donald Trumps försök att bli president:

Det öppna brevet publiceras på den säkerhetspolitiska websidan War on the Rocks och är undertecknat av ett femtiotal republikaner med utrikes-och säkerhetspolitik som specialitet.

Flera av dem har arbetat som rådgivare och tjänstemän i tidigare administrationer.

USA:s ställning i världen skulle försvagas om Donald Trump blir president och USA skulle bli mindre säkert, skriver experterna, som anser att Trumps uppfattning om hur motståndare ska behandlas är ett hot mot mänskliga rättigheter.

De anser att Donald Trump är oärlig när han redovisar sina ståndpunkter och skriver att dödliga konflikter inte kan lösas på samma sätt som en affärsuppgörelse.

De kritiserar affärsmannen på flera punkter; för hans beundran för den ryske presidenten Vladimir Putin, för hans plädering för handelskrig, för hans anti-muslimska uttalanden, för hans förakt för USA:s södra granne Mexiko och för hans löften om att införa mer tortyr mot fångar.

Häromdagen sa den före detta höge säkerhetsrådgivaren och chefen för CIA, Michael Hayden, att den amerikanska underrättelsetjänsten skulle vägra att utföra tortyr, om Trump var president och skulle beordra det, eller att döda misstänka terroristers familjer, ett annat av Donald Trumps förslag.

Det öppna brevet från de republikanska säkerhetspolitiska experterna publiceras samtidigt som flera medier rapporterar om att Donald Trumps motståndare i det splittrade partiet arbetar för att organisera en mångmiljondollarkampanj mot honom.

Det spekuleras också om att den förre presidentkandidaten Mitt Romney kommer att ha en framträdande roll i den kampanjen.

Inger Arenander, Washington
inger.arenander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista