Bengt Hansell, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Ekots hovreporter Bengt Hansell gissade rätt namn

2:10 min

Redan en kvart innan beskedet kom gissade Ekots hovreporter Bengt Hansell rätt på nya prinsens namn.

Vid 11.20-tiden blev ju nyfödda prinsens namn presenterat under den kungliga konseljen på Slottet i Stockholm.

Men redan en kvart tidigare hade Ekots hovreporter tippat de tre namnen: Oscar Carl Olof.

– Man ska ju aldrig gissa, det blir alltid fel, jag kan tänka mig att Carl ligger nära tillhands. Olof kanske, Prins Daniel heter Olof och hans pappa heter Olle. Kanske Oscar, sade Ekots reporter Bengt Hansell i Ekots 11-sändning som du kan höra här ovan.

Hur kunde du veta rätt namn?
– Prinsessan Madeleines son Nicholas fick namnet Gustaf därmed kändes det sannolikt att Carl var reserverat för Victorias och Daniels barn om det skulle vara en pojke.
– Oscar är ju också ett väldigt fint och etablerat svenskt kunganamn och det funkar också internationellt.

Så det var inga läckor?
– Ha, ha nej.

Prins Oscar som nu tar plats nummer tre i successionsordningen från Prins Carl Philip, hyllades i dag klockan 12.00 med 21 skott vid en salut. Utöver Skeppsholmen i Stockholm skedde salutering samtidigt även i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Därefter – mellan klockan ett och fyra i dag – finns möjlighet för allmänheten att på Slottet framföra skriftliga gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Som person kommer han att få en mycket betydelsefull roll i kungahuset. Om vi ser framåt, när Victoria blir drottning och Estelle blir kronprinsessa, så kommer det här att vara ett viktigt barn och en viktig prins i kungafamiljen. Han kommer att uppfostras som en kunglighet, och han kommer att representera Sverige, säger Bengt Hansell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista