Marianne Ny. Foto: Roger Kiström/TT.
Marianne Ny. Foto: Roger Kiström/TT.

Överåklagare: Vi måste göra om och göra rätt

Tidigare chefen ser ingen anledning till självkritik
1:30 min

Efter Ekots avslöjande om att en sexbrottsdömd åklagare hade känsliga ungdomsärenden, utan att det granskats, ska Åklagarmyndigheten göra en mer omfattande kontroll av hans arbete.

– Här har vi brustit. Det är ett misslyckande att det inte gjorts tidigare, säger överåklagare Marianne Ny till Ekot.

– Vi kommer se över varför vi inte uppmärksammade detta, säger Marianne Ny. 

Den tidigare åklagarens chef i Gävle, Patrik Säflund har tidigare sagt att han inte tycker att det behövs någon översyn. Men nu välkomnar han granskningen. Men han säger samtidigt att han inte ser någon anledning till självkritik.

– Den här domen har varit allmänt känt, och vi hade givetvis agerat om vi märkt eller sett något.

Marianne Ny tror att det här som avslöjats kan skada förtroendet för åklagarmyndigheten.

– Det ska göras en mycket noggrannare kontroll av hans ärenden nu, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare till Ekot P1 Morgon.

Han säger också att om man hittar fler fall av liknande karaktär som den så kallade Hudikmappen som Ekot rapporterat om, ska man granska också de ärendena. Ekot har bland annat kunnat vissa på fler fall där den aktuella åklagaren hållit rättegångsförhandlingar som rör sexuellt utnyttjande av barn.

En av de som tittar på den här är överåklagare Marianne Ny, vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

– Vi vill granska fler fall. Vi frågar oss verkligen varför vi inte uppmärksammat det här. Nu vill vi verkligen se till att vi inte missar något mer, säger Marianne Ny.

Per Lindqvist tillsynschef åklagarmyndigheten:

– Vi ska nu försöka hitta de ärenden av sexualbrottskaraktär som den här åklagaren har handlagt, där ärenden av ett eller annat skäl har lagts ner.
De ärendena kommer sedan att granskas av en överåklagare för att se om det finns några felaktigheter.

– Vi är ju självkritiska och kan konstatera att vi borde ha gjort det tidigare. Vi hade fått en bild av att den här åklagaren hade handlagt mängdbrottsärenden i allt väsentligt, och där såg vi risken för felaktigheter som ganska liten.
Nu har vi sett att det funnits åtminstone ett sexualbrottsärende som han har handlagt, och det kan ju finnas flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".