En man som sniffar kokain.
Kokain finns i alla samhällsklasser och bland allt yngre, enligt polisen. Foto: Claudio Bresciani / TT

"Kokainet har aldrig varit så billigt som nu"

Eva har tagit kokain i sex år
2:06 min

Kokainet i Stockholm har blivit billigare. Det märker både polisen och de som köper kokain av langare på gatan.

– Aldrig tidigare har kokainet varit så billigt som nu, säger Eva, som använt kokain i sex år.

– Det är konkurrensen på gatan, för det är så många som säljer det nu. Det är därför, säger Eva.

Enligt Eva kostade en boll, som det kallas, med ett halvt gram kokain, före sommaren 400 kronor. Men efter sommaren sjönk priset. Nu kostar ett halvt gram kokain 300 kronor.

– Jag sa till en kille som hade varit borta i tre månader när han försökte sälja en sådan där boll till mig för fyrahundra... då sa jag att "alla andra säljer för trehundra". Han undrade vad som hade hänt med priserna.

– Det är som att man sätter ett pris, 300, som en sådan där kartellbildning, säger Eva.

Sofia Henriksson är kriminalinspektör på enheten mot internationell grov organiserad brottslighet i Stockholm. Hon bekräftar att kokainet blivit billigare. Hon tycker sig också se nya mönster.

Kokain ses inte längre som någon dyr och fin drog. Nu finns den, enligt Sofia Henriksson, i alla samhällsklasser och bland allt yngre personer.

– Vi ser att missbruket av kokain även går ner i åldrarna på ett sätt som inte var lika tydligt förut. Det har blivit mer tillgängligt. Där polisen gör nedslag där anträffar vi kokain, säger Sofia Henriksson.

Att kokainet blivit billigare tror Sofia Henriksson kan bero på flera saker. Att det helt enkelt kommit in mer kokain i Sverige och att efterfrågan ökar.

– Farhågan är att ju att ju större efterfrågan är desto mer tas det in naturligtvis, och prisdumpningen kan vara ett led i att det finns mer kokain, säger Sofia Henriksson.

Langarna är angelägna om att behålla sina kunder, enligt Eva. När hon inte har pengar brukar hon få kokainet gratis och sedan betalar hon någon annan gång.

– De vill ju bara att man ska köpa, säger Eva. Langarna kan till och med låta mig köpa på krita, det är väl en och annan som litar på en som låter en göra det. Så de är ju smarta. 

Eva heter egentligen något annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".