Kvinnor tjänar 73 procent av män, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.
Kvinnor tjänar 73 procent av män, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Växande lönegap mellan män och kvinnor

1:28 min

Kvinnor i arbetaryrken tjänar bara 73 procent av vad män i arbetaryrken tjänar. Det visar LO:s jämställdhetsbarometer, som inte tar hänsyn till arbetstiden. Den främsta förklaringen till det växande lönegapet är att kvinnor arbetar mer deltid än män. 

- I debatten om löner i Sverige kan man tro kvinnor börjar komma ikapp men då räknar man om alla kvinnors deltidslöner till heltid innan man presenterar statistiken. Men de facto, det man får i plånboken, det män och kvinnor får ut i lön kallar vi faktisk lön. Och det är där den stora skillnaden kommer och då är det att kvinnor tjänar 73 procent av män, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. 

Men lönegapet handlar inte bara om skillnader i arbetstid utan också om att kvinnors arbete värderas lägre än mäns.

– Det här är det mest medeltida som vi har kvar i Sverige att det ska vara så stor skillnad i hur vi bedömer mäns respektive kvinnors arbetsmarknad och det slår igenom i alla branscher och i alla sektorer, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

LO som organiserar både kvinno- och mansdominerade förbund, varför låter inte ni de kvinnodominerade gå före?

– Vi är överens över alla förbund att vi ska öka kvinnors löner snabbare än mäns, sen i vardagen är det svårt eftersom manliga sektorer har löneglidning och det har inte kvinnliga, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Den senaste lönestatistiken är från 2014. Sedan dess har många kommuner och landsting börjat erbjuda de anställda rätt till heltid.

Karl-Petter Thorwaldsson tror att lönegapet mellan män och kvinnor är på väg att minska. 

– Jag tror faktiskt att vi kommer att gå ikapp och att i kvinnor kommer att öka sina löner men än så länge har det inte hänt i praktiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista