Johan Jarelin Konsumentverket
Det var turbulenta år när Konsumentverket flyttade till Karlstad. Johan Jarelin är en av få som följde med från Stockholm och som fortfarande jobbar kvar. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Regeringen vill flytta myndigheter ut i landet

1:50 min

Regeringen vill att fler myndigheter ska flyttas från Stockholm och ut i landet. Det skriver statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på DN debatt. 

Regeringen ser över vilka myndigheter som kan utlokaliseras och anledningen är enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) att staten måste ta ett större ansvar för att varken människor eller bygder ska känna sig övergivna.

– Det handlar om sammanhållningen i vårt samhälle. Staten måste finnas i hela landet om vi ska kunna hålla ihop vårt samhälle och om staten ska ha legitimitet i hela landet. 

Konsumentverket i Karlstad är en av de myndigheter som redan för tio år sedan genomförde en sådan flytt. Och fast det inte var någon självklarhet, valde utredaren Johan Jarelin att flytta med myndigheten från Stockholm till Värmland.

– Min första tanke var att jag behöver skaffa ett nytt jobb, eftersom det jobb jag hade skulle flytta från stan, säger Johan Jarelin.

Men han flyttade med och i dag är han en av få anställda vid Konsumentverket som har varit med på hela resan från Stockholm och som fortfarande jobbar kvar. Alla som valde att arbetspendla till Karlstad har slutat. Flytten blev en turbulent tid som varade i flera år, berättar Johan Jarelin.

– Det var mycket ansträngningar, för nyrekryteringar och för att hålla verksamheten igång. Det är klart att det gick halvknackigt och att alla fick ägna sig åt mycket annat än att driva verksamheten, säger han.

Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson säger att myndigheten idag har en väl fungerande verksamhet. Men visst var flytten jobbig.

– Det är ju så att regeringen släpper inte till några ytterligare ekonomiska resurser när man utlokaliserar en myndighet. Vi blev av med i princip hela arbetsstyrkan på 190 personer. Så det var ju en stor förlust.

Men är det värt priset att myndigheter få gå på knäna under ett par år, för att få ut dem i landet?

– Ja, med vårt exempel så var det väl värt det, sett så här i efterhand. Men när man är i den perioden så är det ju tufft både för myndighetsledning och framför allt för de individer som drabbas direkt utav det.

Men enligt civilministern går det att hålla en myndighets verksamhet igång, även under och direkt efter en flytt.

– Genom att förbereda flytten noggrant, och genom att analysera konsekvenserna av flytten och ha en dialog med alla berörda. Men också genom att hitta rätt orter för lokalisering så att man har goda möjligheter för kompetensförsörjning, säger Ardalan Shekarabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista