Hollywoodskylt och Oscarsstatyetter.
Foto: Reed Saxon och Matt Sayles/TT.

Få kvinnor på vita duken i Hollywood

4:45 min

Årets Oscarsgala väckte debatt om att enbart vita aktörer var nominerade till skådespelarpriserna. Förra året gällde jämlikhetsdebatten kvinnliga skådespelares löner. Varför har det dröjt så länge innan filmen fått på sig genusglasögon? Kulturkorrespondent Lisa Bergström sökte svar i Los Angeles.

– Det finns ingen ekonomisk förklaring till varför det inte är fler kvinnor på duken för det är kvinnor som köper flest biljetter till biograferna, säger producenten Susan Cartonis.

University of southern California har kommit fram till, efter att ha sett ca 400 filmer och tv-serier, att bara en tredjedel av dem har kvinnor i talade roller.

Susan Cartonis är röstande medlem i Oscarsakademin och ligger bakom produktioner som ”Vad kvinnor vill ha” med Helen Hunt och Mel Gibson och ”Buffy the vampire slayer”.

– Det finns gamla föreställningar i Hollywood som är svåra att förändra. Man skulle kunna tro att filmbranschen ligger i framkant när det gäller utveckling och nytänkande men den är faktiskt konservativ, säger Susan Cartonis.

När vi möts på en innegård i Beverly Hills kommer hon direkt från ett möte om sin senaste produktion som kommer handla om en ung tjej som är lite för smart för sin omvärld.

Susan Cartonis har sett glastaket och själv slagit skallen i det. Det var hon som pitchade filmen ”Minority report”, men i bolaget valde att ge den filmen en manlig kollega istället.

Att jämställdhetsfrågan nu diskuteras öppet tror hon har att göra med det som kallas för ”The Sony hack” - när filmbolaget Sonys hemliga information läckte ut och kontrakt med skådespelarnas lönesättning blev offentliga.

Plötsligt visste alla att Jennifer Lawrence fick mycket mindre betalt än hennes manliga kollegor Christan Bale och Bradley Cooper för filmen ”The American Hustle”.

Men en annan anledning till att ojämlikhet i filmvärlden nu diskuteras mer öppet, och till och med skämtas om, tror hon är att det överlag finns ett samtal om representation, diskriminering och inkludering i Hollywood.

Melissa Silverstein arbetar för filmtidningen Indiewire. Hon driver även bloggen ”Women and Hollywood” och har forskat på de här frågorna en längre tid. Hon berättar över Skype om varför det är viktigt att kvinnor syns i bärande roller, särskilt när det gäller vem som spelar superhjälte.

– Superhjältarna lever vidare på t-shirts, de blir kultförklarade och omtalade. De flesta hjältar är män och de är vita, säger Melissa Silverstein.

Hon har sett hur antalet kvinnor i en film minskar i takt med att prestige och budget ökar.

Men att kröna 2015 till året då Hollywood ville bli jämställt avfärdar hon bryskt. Hon tycker att det är patetisk att prata om att 2015 var kvinnornas år. Vi ska ha mer än ett år, vi ska ha hälften, säger Melissa Silverstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista