Bild på Karolinska Institutet-skylt och på Lars Leijonborg.
1 av 2
Karolinska institutets styrelseordförande Lars Leijonborg. Foto: TT
Bo Risberg som är professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén är kritisk till att bara delar av styrelsen byts ut.
2 av 2
Bo Risberg som är professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén är kritisk till att bara delar av styrelsen byts ut. Foto: TT

Ordförande Leijonborg tonar ned styrelsebytet

2:24 min

I dag meddelar regeringen att man byter ut delar av Karolinska Institutets styrelse efter skandalerna kring kirurgen Pablo Macchiarini. Men kritiska röster menar att åtgärderna inte är bra nog. 

En av de hårdaste kritikerna har varit Bo Risberg som är professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén. Han tycker att förändringarna i styrelsen inte är tillräckliga.

– Varför byter man inte ut hela styrelsen? Jag kan inte förstå att man börjar byta ut delar, säger Risberg.

– Hade inte det här tv-programmet gått och folk hade börjat reagera hade det inte hänt någonting.

Lars Leijonborg som är styrelseordförande i Karolinska institutet avdramatiserar regeringens beslut att byta ut delar av styrelsen.

– Vårt mandat löper ut den sista april så det har vi vetat att det ska bli en omprövning, säger Leijonborg.

Han tycker att förändringarna i styrelsen är rimliga om skälet är framåtsyftande för att den står för stora utmaningar framöver med att tillsätta ny rektor och bygga upp förtroendet för KI. Leijonborg uppfattar det inte som att regeringen tycker att styrelsen gjort något fel.

– För mig är det jätteviktigt den här principen att en styrelse på ett universitet får inte blanda sig i forskning, men så vitt jag förstår är regeringen väldigt klar på regelverket utan de gör det här framåtsyftande.

Kommer du att sitta kvar?
– Jag får diskutera det med nomineringskommittéen.

Bo Risberg menar däremot att hela styrelsen har ett stort ansvar i det som hänt.

Att grundläggande etiska värderingar inom läkarvetenskapen och forskningen har sviktat och åsidosatts, och att man måste vara radikal för att återställa förtroendet.

– Man bör byta ut styrelsen, sätta in nytt folk som inte sitter fast i det gamla.

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, förklarade i dag beslutet till att man bara byter ut delar av styrelsen med att det är nödvändigt med en kontinuiet för det fortsatta arbetet. Men det håller inte Bo Risberg med om.

– Det är inget försvar egentligen som hon förde fram, de som sitter där har ju varit med i hela den här processen, mörkläggningen och förnekandet. Man måste vara radikal, det är precis som i kirurgi, man skär bort den sjuka biten. Sen kan kroppen läka efter detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista