Studien grundar sig på data från de stora svenska forskningsprojekten på björn, lo och järv under närmare 30 års tid.
Studien grundar sig på data från stora svenska forskningsprojekt på järv, lo och björn under närmare 30 års tid. Foto: TT

Större risk för tjuvjakt i nationalparkerna

1:50 min

Risken för de stora rovdjuren att dödas i tjuvjakt är mer än dubbelt så stor innanför nationalparkernas gränser jämfört med i områden utanför. Det visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet. 

– Det vi såg var att risken för att dö av illegal jakt var över två gånger så hög innanför nationalparkerna för alla de tre arterna som vi följde. Förväntningarna är ju att nationalparkerna har en positiv effekt på arter och ekosystem, säger viltbiolog Geir Rune Rauset vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 

Studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Conservation Letters, grundar sig på data från de stora svenska forskningsprojekten på björn, lo och järv under närmare 30 års tid.

Det är totalt 80 sändarförsedda djur runt omkring och inne i Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta som konstaterats dött i tjuvjakt. Eller som i de flesta av fallen sannolikt bedöms ha dött till följd av illegal jakt, förklarar Geir Rune Rauset.

– Till exempel om du har flera märkta djur som går tillsammans och alla blir tysta på samma gång. Ett annat exempel är om ett djur har flera sändare och båda slutar fungera vid samma tidpunkt, säger Geir Rune Rauset vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Studien visar också att den illegala jakten i de nästintill väglösa nationalparkerna är som absolut störst under vårvintermånaderna. Och forskarna för ett resonemang kring att det kan förklaras av de goda snöskoterförhållandena, även om det på pappret råder snöskoterförbud för allmänheten i nationalparkerna, med undantag för naturbevakare och renskötare.

Men renskötaren och ordföranden i Sirges sameby, Jakob Nygård som vistas mycket i Sarek tycker studien känns utpekande och att den bygger för mycket på antaganden.

–Teknik är ju teknik. Och allra helst här uppe om man pratar om Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta, så för att en sändare tystnar tycker inte jag att man kan anta att djuret blivit illegalt skjutet. Och jag vet ingen som är dömd för det eller så, säger Jakob Nygård.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista