Lefteris Papayanakis i Atens stadshus skulle vilja kunna planera för flyktingarna .
Lefteris Papayanakis i Atens stadshus skulle vilja kunna planera för flyktingarna . Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Stängda gränser sätter press på Aten

2:16 min

I Aten överskuggar flyktingkrisen alla andra frågor. Det kommer varje dag flera tusen nya flyktingar och migranter från ö-världen och merparten blir nu kvar i Aten, när gränserna norrut är mer eller mindre stängda och utsikterna att komma vidare ser mörka ut.

För Atens stadshus är det mycket stressiga dagar, säger Lefteris Papayanakis som sitter i stadsfullmäktige och väntas bli biträdande borgmästare.

– Vi har sex dagcenter här mitt i centrum, där kvinnor och barn kan ta en dusch och äta. Engagemanget från privatpersoner i form av pengar och tid är stort och frivilligorganisationerna är imponerande, säger Lefteris Papayanakis.

Vi använder oss mycket av dem, tillägger han och talar om nya läger som sätts upp. Men han är också självkritisk till att Aten inte klarar att agera förebyggande utan tvingas hantera situationen löpande och måste göra betydligt mer med mindre pengar i kristid.

För att minska trycket på Aten så slussar regeringen inte längre över flyktingar och migranter på extra färjor utöver reguljärtrafiken från öarna, men det kommer ändå ungefär 2 000 nya migranter hit varje dag.

Några allvarliga incidenter har ännu inte inträffat, säger Lefteris Papayanakis, men känslan av osäkerhet och otrygghet ökar.

– Förra året passerade 800 000 flyktingar och migranter genom Aten. Om strömmen fortsätter vecka efter vecka och människor fastnar här med stängda gränser norrut, så hamnar vi i en helt ny situation senare i år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista