Johansson: Vi klarar inte Migrationsverkets högsta prognos

1:31 min

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson säger i dag att Sverige inte klarar att ta emot 140 000 nya flyktingar i år, som är den högsta prognos som Migrationsverket lämnat. Miljöpartiets ledning sa så sent som i helgen att Sverige kan klara det.

Det var på en fråga i riksdagen i dag från moderaten Johan Forsell som Morgan Johansson gav besked.

– Om det skulle komma 100 000 i år då kan vi precis klara boendesituationen. Vi kommer fortfarande att få använda evakueringsbostäder, säger Morgan Johansson.

– Skulle det komma mer än så alltså uppemot 140 000 personer som ju var det tredje scenariot som Migrationsverket hade, då kommer våra boendeplatser att ta slut redan förmodligen i slutet av sommaren. Så svaret på frågan är nej, vi klarar inte den situationen, säger han. 

Migrationsverkets prognos för antalet nya flyktingar i år är tre olika scenarior, 140 000, 100 000 eller 70 000 personer. Migrations- och justitieminister Morgan Johansson säger alltså att den prognos som visar hösta värdet inte kan klaras av Sverige.

Samtidigt har regeringskollegan Miljöpartiet så sent som i helgen hävdat att Sverige kan klara 140 000 nya flyktingar i år.

Men socialdemokraten Morgan Johansson som ju är ansvarigt statsråd säger han är beredd att vidta ytterligare begränsningsåtgärder om utvecklingen skulle visa att det kommer fler än 100 000 flyktingar i år:

– Den här regeringen har ju visat att vi varit beredda att vidta åtgärder och ibland fatta ganska svåra beslut för att kunna skaffa oss kontroll över situationen.

– Ny lagstiftning men också ID-kontrollerna, som var så omstridda före jul. De två åtgärderna har gjort att vi nu har kontroll. Så det är klart att vi följer detta dag för dag, och vi vet att det är ohyggligt svårbedömt. Om det skulle visa sej att vi är på väg att hamna i en situation där vi återigen är på väg att tappa kontrollen, då måste vi vidta andra åtgärder, säger Morgan Johansson.