Nordafrikaner i Grekland ger upp hoppet om Europa

1:40 min

Bland de många tiotusentals strandsatta flyktingarna och migranterna i Grekland finns det nu en grupp som frivilligt återvänder till sina hemländer. När gränsen är stängd norrut väljer flera nordafrikaner att vända hem.

När gränsen är stängd även för syrier, irakier och afghaner som kommer från krigshärdar, så ger många marockaner till exempel upp hoppet.

Sju unga, svartklädda män sitter på trappan utanför Internationella organisationen för migration, IOM, i Atens utkant och är på väg tillbaka mot Marocko.

De har varit på resande fot i sex veckor via Turkiet, Lesbos, Aten och Makedonien, men i Serbien stoppade polisen dem och nu är de här för att hämta en flygbiljett och fyra tusen kronor i återvändandebidrag.

– Vi har inga chanser här i Europa. Fast Sverige hade varit bra med demokrati, säger en av dem.

Chefen för IOM:s kontor en trappa upp heter Daniel Esdras. Han säger att kriget i Syrien lockat många nordafrikaner att med sin arabiska försöka smälta in i flyktingströmmen.  

Men i dag registreras alla mycket noggrant i Grekland, hävdar han, så nu är det många nordafrikaner som frivilligt återvänder hem igen.

Det kan också bli aktuellt för afghanerna, antyder han. EU-länder förhandlar om återvändandeavtal med Afghanistan.