Trump t.v och Romney med boxningshandskar.
Tidigare presidentkandidaten Mitt Romney formligen slaktade Donald Trump i dag. Foto: LM Otero/AP och Rick Bowmer/AP

Mitt Romneys smocka mot Trump

1:58 min

Igår kväll kom den första stora samlade attacken från det republikanska partietablissemanget mot Donald Trump, som är på god väg att väljas till partiets presidentkandidat. Mitt Romney angrep i ett tal allt som Trump står för.

Tidigare presidentkandidaten Mitt Romney, som 2012 förlorade mot Barack Obama, formligen slaktade Donald Trump och allt som han sagt och gjort, både under den pågående primärvalskampanjen, och i det förflutna.

Romney sa bland annat att Trump inte har det som krävs för att vara president, och att han skulle vara direkt farlig för USA.

– Låt mig vara tydlig, om vi republikaner väljer Donald Trump som vår kandidat så minskar utsikterna för en säker och framgångsrik framtid kraftigt, varnade Romney.

Trump var inte sen att svara på kritiken, och beskrev i en kommentar hur Mitt Romney i presidentvalskampanjen 2012 bad om stöd. 

– Jag kunde ha sagt, "Mitt, fall på knä" och han skulle ha gjort det, säger Donald Trump.

Trump utmålades i Romneys tal igår kväll som en fejk och en bedragare som ljuger om det mesta. En som uttrycker farligt förakt bland annat för kvinnor, för funktionshindrade, för muslimer och andra minoriteter, och som inte ens förmått att entydigt ta avstånd från de våldsbejakande rasisterna i Ku Klux Klan.

Romney sa att Trumps idéer är ett direkt hot mot USA:s ekonomi och dess nationella säkerhet, att hans löften att exempelvis återinföra tortyr och att döda terroristers familjer redan djupt oroar den amerikanska militären och säkerhetstjänsten, liksom USA:s allierade.

– Donald Trump säger att han är väldigt väldigt smart. Men när det kommer till utrikespolitik befarar jag att han är väldigt väldigt osmart.

Och han ifrågasatte Trumps påstådda ekonomiska framgångar som affärsman, och Trumps sätt att angripa sina motståndare, genom att som Romney uttryckte det, bete sig som en mobbare på en skolgård.

Romney sa att om Trump blir partiets kandidat kommer han garanterat att förlora mot den demokratiska presidentkandidat som alltmer ser ut att bli Hillary Clinton.

Talet var ett generalangrepp och en uppmaning till att göra precis allt från och med nu och fram till sommarens avgörande partikonvent för att stoppa Donald Trump.

Men det finns minst två problem med Romneys angrepp på Trump: det kommer dels från en som själv förlorat ett presidentval, och dels från någon som representerar det republikanska partietablissemang som Trumps anhängare så djupt föraktar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista