Två barn drar ett vitt tygstycke med gröna kokablad.
1 av 2
På kokaplantagen i Putumayo arbetar flera barn. De vet inte vad kokabladen ska användas till. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Man i stövlar som trampar bland kokablad
2 av 2
Juan, som äger laboratoriet, sparkar runt bland kokabladen så att de inte ska torka i den starka solen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Barnarbete på kokaplantage i Colombia

3:11 min

I Colombia kommer det nu tecken på att mexikanska knarkkarteller försöker ta över Farc-gerillans roll i droghandeln. Vi har besökt en kokaplantage i regionen Putumayo i södra Colombia.

Mer om kokainhandeln och den colombianska fredsprocessen i Konflikt i P1 lördag kl 9.03

– Vet ni vad man ska göra med bladen sedan? frågar vår Latinamerikakorrespondent, men femåriga Diego ser förbryllad ut.

– Ett vitt pulver, svarar hans 11-årige storebror.

Pojkarna står och drar i kokabuskens grenar så att bladen åker av. Solen är stark och svetten rinner i deras ansikten. Säcken bakom dem är nästan full, den innehåller 35 kilo kokablad. För det får familjen 40 kronor.

Barnens farmor Carmela försöker lyfta säcken, utan att lyckas. Nu ska den till laboratoriet inne i skogen, där bladen blir till kokapasta, som sedan köps upp av Farc-gerillan.

Det är bara några veckor kvar till fredsavtalet mellan Farc-gerillan och regeringen ska skrivas under, då gerillan ska avmobiliseras och lovar att förstöra kokafälten och de illegala laboratorierna där kokainet produceras. Men frågan är om det blir så. Andra grupper försöker ta över knarkhandeln, säger Pablo, en av kokabönderna.

– Man ser alltfler mexikaner här, från Sinaloakartellen, de är alltid tungt beväpnade och har med sig buntar med dollarsedlar, säger Pablo.

Han tror, precis som andra vi talar med i Colombia, att utländska maffiaorganisationer vill ta gerillans plats i kokainhandeln nu när Farc-gerillan avmobiliserar sig. Vi frågar kokabönderna om någon av dem vet vart kokapastan ska när den sen smugglas vidare.

– Till USA, eller till ditt land, Sverige, svarar de.

Eva i Stockholm är en av alla de som köper kokain. 

– Ursprungligen tror jag att det kommer från Colombia, säger hon.

Den senaste månaden har hon köpt kokain för sextusen kronor, men för några år sedan, när hon fick ett arv, köpte hon kokain för 5000 i veckan. Just nu kostar en boll, som det kallas, med ett halvt gram kokain, 300 kronor. Eva har lagt mycket pengar på kokain sen hon började med drogen för sex år sedan.

– En miljon kanske. Mycket pengar har ju gått till det.

Hur kommer du upp i en miljon när du tänker?

– Det första året gick det kanske 250 000 på det, för det hade jag lite koll på då, säger Eva.

Eva visste inte att barn jobbar på koka-plantagen i Colombia, men hon blir inte särskilt förvånad när hon får veta det.

– Det blir ju att vi här i Sverige upprätthåller deras marknad, för skulle ingen här i Europa eller USA vilja ha det här då skulle ju inte de i Colombia kunna producera det, men det är inget man tänker på när man är på en fest och tar kokain, säger Eva.

Alla intervjuade heter egentligen något annat. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista