Suu Kyi omgiven av människor.
Aung San Suu Kyi vid öppnandet av Burmas underhus i början av februari. Foto: Aung Shine Oo

Suu Kyi blir inte Burmas president

2:03 min

Burmas militär verkar hålla fast vid beskedet att de inte kommer att ändra grundlagen så att Aung San Suu Kyi kan bli Burmas president, trots hennes historiska valseger för snart fyra månader sen. 

– Vi kommer utse en person som får titeln president men det blir jag som kommer leda landet, sa Aung san Suu Kyi upprepade gånger innan och strax efter valet när Suu Kyis parti NLD tog storslam. 80 procent av de valda platserna i parlamentet innehas nu av partiet. 

Men sedan dess har hoppet tänts hos många burmeser att det kanske ändå skulle bli hon som skulle få bli president. Det har hållits flera möten mellan den högste militäre ledare och Suu Kyi om bland annat punkt 59 F i grundlagen. Den som föreskriver att man inte kan bli president om man har barn med ett utländskt medborgarskap. Suu Kyis söner har brittiska pass.

Datumet för när själva utnämningen och omröstningen av presidentkandidaterna sattes till den 17 mars så att tid skulle ges för dessa diskussioner. Men så häromdagen kom först ryktet och sedan ett besked att redan på torsdag i nästa vecka inleder man processen med att utse landets näste president. En förändring som de flesta tolkar som att det är slutförhandlat mellan militären och Suu Kyi i den här frågan och att hon icke får bli president.

– Beslutet att flytta fram presidentnomineringen är ett tydligt tecken på att NLD inte lyckats få militären att ändra sig. Därför vill de få klart presidentposten så fort som möjligt för att hinna formera hela regeringen i god tid till den 1 april. Då Burma får en vald president, säger den politiska analytikern Yan Myo Thein till den burmesiska nättidningen Irrawaddy.

Andra har analyserat att militären krävde för mycket som motprestation för att lyfta regeln 59F. Att de skulle få tillsätta militärer som chefspersoner i vissa provinser och även fler ministerposter än de tre de redan har.

Så även om valet genomfördes på ett historiskt positivt sätt så har de senaste veckorna visat att militären inte gett upp sin makt i Burma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista