Delad bild: Raserat hus, Kvinna som håller om sitt barn
1 av 3
Förstörelse efter ett bombdåd i Sayyidah Zaynab. Aisha och hennes dotter Sawsan. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Kvinna och barn står flera våningar upp utan vägg.
2 av 3
Aisha och lilla Sawsan har ingen yttervägg efter bombdåd i Sayyida Seinab i Damaskus. Familjen har flyttat 11 gånger under kriget. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Delad bild: kvinna, familjer som skyndar framför gudlklädd moskékupol.
3 av 3
Aisha har haft 11 olika hem de senaste åren, nu senast inte långt ifrån moskén i Sayyidah Zaynab. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Miljoner människor på flykt inom Syrien

1:57 min

Många flyktingar inom Syrien har flytt upprepade gånger undan striderna. Vi har mött en familj utanför Damaskus som trodde att de kommit till en säker plats, men som hamnade mitt i bombdåd som IS misstänks ha utfört.

– Se förstörelsen säger Aisha och visar rummet hon och familjen har bott i. På ena väggen sitter några enkla plastblommor som hon satt upp som prydnad, men det finns inte längre några fönster, rutorna och delar av ytterväggen har krossats av flera kraftiga bomber. Från utsidan ser huset ut som ett stort dockskåp.

Sen den sista januari har mer än 150 människor dödats i en serie attacker med självmordsbombare och bilbomber i kvarteren nära den shiamuslimska helgedomen Sayyidah Zaynab i södra Damaskus. Platsen är symbolisk, IS har sagt sig ligga bakom dåden, men många undrar hur någon lyckats slå till i ett område som är mycket välbevakat av den syriska regimen och dess allierade.

– Alla fönster och alla rasmassor föll över oss, berättar Aisha.

Aisha, hennes man och yngsta barn har varit på flykt undan striderna runtom Damaskus i snart fem år, de har tagit sig från plats till plats. Hennes tre äldsta söner har dött i kriget.

– Vi flydde för vi var rädda för barnens säkerhet, säger Aisha. Familjen har bott i elva olika hus.

När bomberna exploderade hade den 6-åriga dottern Sawsan precis gått ner på gatan för att köpa kex. Aisha hittade henne inte, hon letade på sjukhusen och på kvällen fann hon flickan som blev lindrigt skadad i huvudet.

– Min största rädsla är att förlora ännu ett av mina barn, säger Aisha.

Runt sju miljoner syrier är nu på flykt i sitt eget land.

– Jag saknar mitt hem, säger Aisha och suckar, jag vill återvända till det vardagliga livet med grannarna, här känns det inte stabilt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista