Vill att fler självmant lämnar Sverige

De som får nej på asylansökan mister sitt boende och dagersättning. Det är innebörden av ett förslag som regeringen lämnat till lagrådet. Förslaget ingår i uppgörelsen med allianspartierna

– De måste lämna sina boenden, de får inte längre dagsersättning. De måste helt enkelt åka hem. Det gör vi för att vi behöver de platserna för nya asylsökanden, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Det handlar om de vuxna utan barn som fått lagakraftvunna avslag på asylansökan, de som alltså inte får uppehållstillstånd i Sverige.

I dagsläget rör det sig om cirka 4000 personer varav hälften bor på asylboenden. Regelskärpningen är ett resultat av överenskommelsen mellanregeringen och alliansen i höstas, skriver Dagens Nyheter. 

Vad innebär det rent konkret för de som förlorar sina dagersättningar?

– De blir av med den pengen och bor du på ett asylboende får du lämna boendet. Sedan får du hjälp med transport hem till det land du kommer ifrån.

Migrationsverket har varnat för att allt fler går under jorden och lever som papperslösa, hur ser du på det?

– Jag skulle inte säga att just det här beslutet innebär det. Vi har ju alltid en risk för det och den risken ökar för att det blir fler som kommer till Sverige och söker asyl, som sagt 160 000 i fjol, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Migrationsverket välkomnar förslagen från regeringen om att slopa dagersättning och boende för asylsökande som får avslag. Men Migrationsverket vill att det ska gälla fler personer, även de som söker arbetstillstånd efter att ha fått avslag och dem som ska överlämnas till andra Eu-länder enligt Dublinförordningen.

Myndigheten skriver också i sitt remissvar till regeringen att polisen och kronfogden kan behöva hjälpa till för att avhysa dem som inte frivilligt lämnar boendena. De nya reglerna kommer börja gälla första juni.

Flyktinggruppernas riksråd är kritisk till förändringen. Sanna Vestin som är ordförande tror att det kommer leda till att fler går under jorden.

– Tidigare var det de som var skräckslagna för att återvända till hemlandet som gick under jorden. I fortsättningen blir det så att även de som samarbetar och bor kvar inte får göra det. Incitamenten för att ha kontakt med myndigheter minskar om man inte har rätt till bidrag och boende. I förlängningen leder det till mer hemlöshet och fler personer i en utsatt situation, säger Sanna Vestin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista