Fredsbevarande FN-styrkor i Bangui, Centralafrikanska republikens huvudstad. Foto: AP
Fredsbevarande FN-styrkor. Arkivbild: AP

FN-soldater misstänks för sexbrott

Sätter press på FN att agera
1:01 min

I en ny FN-rapport framkommer det att organisationens soldater i fredens tjänst misstänkts för 69 fall av sexuella brott under förra året. Majoriteten av dem ska skett i konfliktområden i Afrika.

I den nya FN-rapporten konstateras att misstänkta fall av sexuellt utnyttjande och direkta sexövergrepp skett i tio fredsmissioner världen över.

Nästan en tredjedel av fallen kommer från Centralafrikanska republiken, där det framkommit att FN-soldater som var satta att skydda civilbefolkningen köpte sex för mat, inte sällan från minderåriga.

Näst flest fall kommer från FN-missionen i Kongo-Kinshasa som har organisationens största fredsstyrka på plats i landets östra delar. Bägge länderna är hårt drabbade av konflikter och fattigdom och de återkommande anklagelserna om sexbrott mot ytterst sårbara människor har satt press på FN att agera.

I de flesta fall åtalas inte enskilda FN-soldater eftersom de lyder under sina respektive länders lagstiftning. I FN-rapporten föreslås därför att tillfälliga krigsdomstolar inrättas på plats i de aktuella länderna och att DNA-tester ska användas för att identifiera förövarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".