En asylsökande kvinna korsar gränsen till fots.
1 av 2
En asylsökande kvinna som tagit sig genom Ryssland. Foto: Cornelius Poppe / TT
Finlands statsminister Juha Sipilä och ryska premiärministern Dmitrij Medvedev. Foto: Yekaterina Shtukina/TT.
2 av 2
Finlands statsminister Juha Sipilä träffade i januari den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev för att försöka få Ryssland att sluta tillåta personer utan visum att resa vidare mot Finland. Foto: Yekaterina Shtukina/TT.

Stopp för flyktingar vid gränsen mellan Finland och Ryssland

"Nu har ingen kommit på tre dagar"
1:44 min

Ryska myndigheter verkar nu ha satt stopp för människor som vill ta sig från Ryssland till Finland för att söka asyl. Under den gångna hösten och vintern har ett ett tjugotal flyktingar om dagen anlänt till gränsstationerna i finska Lappland, men nu verkar trafiken helt ha upprört.

– Vi har brukat ta emot ett par, tre bilar om dagen med några till ett tiotal personer i varje bil. Men nu har ingen kommit på tre dagar och vi följer förstås utvecklingen noga, berättar Jussi Saino, biträdande chef på Lapplands gränsbevakning i Rovaniemi.

Den 130 mil långa finsk-ryska gränsen har under de senaste månaderna, sedan id-kontroller införts på flera håll i Norden, varit det enda sättet för asylsökande utan id-handlingar att ta sig hit.

De ryska myndigheterna har på senare tid låtit personer utan papper passera genom landet och vidare till den finska gränsen, något som tidigare har ansetts mer eller mindre omöjligt.

Under hösten och vintern har allt fler asylsökande från främst Afghanistan, Syrien och Bangladesh, samlats på några orter i närheten av de finska gränsstationerna, där de övernattat på hotell eller i inköpta skrotbilar i väntan på att få resa vidare mot Finland.

Verksamheten har verkat organiserad och flyktingar har sedan de anlänt till Finland berättat om hur de krävts på pengar för att få ta sig till gränsen.

Finlands regering har uttryckt sitt missnöje med utvecklingen vid gränsen och tidigare i år reste flera representanter från Finland till St Petersburg för att förhandla med ryska motparter.

De senaste dagarnas stiltje vid gränsstationerna i Lappland ses i Finland som ett tecken på att de förhandlingarna har gett resultat. Och Rysslands president Vladimir Putin sade häromveckan att han uppmanat säkerhetstjänsten FSB att bättre kontrollera transitresorna genom Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".