Lula da Silva
Brasiliens förre president Lula da Silva. Foto: AP

Husrannsakningar i Brasiliens tidigare presidents hem

Brasiliansk polis har sökt igenom förre presidenten Lula da Silvas hem, och tagit in honom för förhör. Det är en del i den stora korruptionshärvan kring det halvstatliga oljebolaget Petrobras.

Enligt polisen har en arresteringsorder gått ut mot den förre presidenten som misstänks för bland annat korruption, pengatvätt och mutor.

I eftermiddag ska den brasilianska åklagarmyndigheten hålla en presskonferens med anledning av anti-korruptionskampanjen som går under namnet "operation bil-tvätt".

Lula da Silva klarade sig länge undan Brasiliens största korruptionshärva genom tiderna: Höga chefer på oljebolaget Petrobras tog emot miljoner i mutor från byggföretag, behöll en del av pengarna själva och slussade resten vidare till politiker från flera olika partier, däribland styrande Arbetarpartiet och dess koalitionspartners. Flera av partiets viktiga namn sitter i dag häktade.

Men de senaste veckorna har skandalen kommit allt närmre Lula da Silva. Han anklagas för att i hemlighet varit ägare till lyxlägenheter och hans son anklagas för korruption.

I går söktes hans hem utanför Sao Paulo igenom av polis, och ett institut som bär hans namn inne i Sao Paulo fick också besök av polis. Lula togs in på polisförhör.

Från Arbetarpartiet menar man att den förre presidenten är utsatt för en politisk kampanj orkestrerad av de stora brasilianska mediehusen som tillsammans med åklagare och oppositionella försöker sätta dit Lula da Silva, som fortfarande är en av Brasiliens mest populära politiker.

Det går väldigt dåligt för sittande president Dilma Rousseff, men hoppet för många inom partiet är att Lula ska ställa upp i nästa val 2018 och återupprätta förtroendet för partiet. Risken är att han innan dess sitter bakom lås och bom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".