Polis i Dresden, Germany.
1 av 2
Polis i Dresden, Germany. Foto: AP
Upprördheten har varit stor sedan en flyktingförläggning stacks i brand i Tyskland.
2 av 2
Upprördheten har varit stor sedan en flyktingförläggning stacks i brand i Tyskland. Foto: Christian Essler/AP

Attacken mot boendet i Bautzen väcker debatt om högerextremism

2:01 min

Brandattentat mot flyktingboenden har ökat dramatiskt under det gångna året i Tyskland. Särskilt ofta utförs brotten i delstaten Sachsen.

Den senaste händelsen, brandattacken mot ett boende i Bautzen, har väckt en livlig debatt om varför främlingsfientlighet har fått så stort utrymme där.

– Jag är chockad över att det här händer i min nära omgivning, säger läraren Kathrin Hänsel intill det utbrända huset.

Av taket återstår ett sotsvart naket skelett. Det snöar rakt in i det som de närmaste veckorna skulle ha blivit hem åt trehundra flyktingar.

Men många är inte förvånade. Länge har delstaten Sachsen ansetts förneka utbredningen av högerextrema och främlingsfientliga grupperingar. Den i omvärlden mest kända, Pegida, samlar flera tusen demonstranter i huvudstaden Dresden varje vecka.

I hela Tyskland utfördes under 2015 fem gånger så många brandattentat mot flyktingboenden som året innan. I förhållande till befolkningsmängden skedde de flesta i just Sachsen, trots att där, liksom i hela östra Tyskland, finns färre människor med utländsk bakgrund än i resten av landet.

Trenden håller i sig i år. Polischefen i Sachsens andra stad Leipzig talade nyligen om en pogromstämning i delstaten.

I en särskild debatt på temat den gångna veckan medgav premiärministern för första gången att han underskattat problemet.

”Det stämmer. Sachsen har ett problem med högerextremism, och det är större än vad många, inklusive jag själv, har velat inse” sade Sachsens premiärminister Stanislaw Tillich.

En färsk studie vid universitet i Dresden pekar på en ihållande frustration över ekonomiska försämringar och osäkerhet efter den tyska återföreningen, som en viktig faktor. Regeringen i Berlin och de etablerade medierna anklagas för att inte ta medborgarnas problem på allvar.

Det uppdämda missnöjet tar sig nu uttryck i en ökad aggressivitet mot flyktingar, som ses som den synliga symbolen för det avskydda etablissemanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista