Enligt forskarna handlar det mer om vad föräldrarna gör än vad de säger.
Enligt forskarna handlar det mer om vad föräldrarna gör än vad de säger. Foto: TT

Föräldrar har mindre koll än de tror

"Föräldrar till högpresterande barn tenderar att ha en sämre kunskap"
2:08 min

Föräldrar har mindre koll än de tror på sina tonåringars drickande och rökande. Det är kanske ingen överraskning, men en ny studie från Lunds universitet bekräftar bilden.

Flera gånger under högstadieåren har 1400 elever från 21 svenska skolor svarat på forskaren Jonas Berges frågor om de prövat tobak, alkohol och narkotika. Samtidigt fick föräldrar ange vad de trodde deras ungdomar gjort, sedan jämfördes svaren.

– Det visste man sedan tidigare att ungdomar dricker mer än vad föräldrarna tror. Men nu när vi har siffror på det kan man se att skillnaderna är större än vad man tidigare kanske kunde tro.

I sjuan visste bara sex procent av föräldrarna till elever som druckit sig berusade om att de gjort det. I nian var det 26 procent. Det kan bero på att föräldrar till de yngre är mer oförberedda, menar Jonas Berge.

Hos en särskild grupp unga var det fler föräldrar som inte hade koll:

– Till exempel kan man se att föräldrar till de barn som är mer högpresterande i skolan tenderar att ha en sämre kunskap om barnen röker eller dricker, vilket vi blev ganska förvånade över.

Saga och Elsa som går i åttan tror att det är vanligt att tonåringar mörkar att de dricker alkohol.

– Om man är ensam hemma är det ju lätt att få tag på. Man vet ju oftast var det finns alkohol och sådant någonstans. 

Pratar du och dina kompisar med era föräldrar om alkohol?

– Ja. Alltså mina föräldrar tog upp det för senast en vecka sedan, att det är viktigt att, typ inte falla för grupptryck.

Enligt forskarna spelar det mindre roll om föräldern är tillåtande eller strikt. Det handlar mer om vad man gör, än vad man säger.

– Jag tror att föräldrar framförallt kan påverka ungarnas drickande och rökande genom sitt eget sätt att förhålla sig till alkohol, tobak och droger.

Det är en sådan sak som mamman Mona Vendlegård redan tänkt på, fast sonen Ted har några år kvar till högstadiet.

– Om man inte bjuder på alkohol hemma. Syftet skulle vara att avdramatisera det. Men forskningen visar att det är tvärtom. Vi har heller inte så mycket hemma och skulle inte bjuda på det heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".