En bild på en hjärna och en man som håller sig för huvudet.
Under 40 år undersökte forskarna unga män. Foto: TT.

Forskare: Tidig stroke vanligare vid psykisk ohälsa

Riskerna minskar med god fysisk kondition
2:02 min

Psykisk ohälsa i tonåren kan mer än fördubbla risken för tidig stroke, visar en svensk studie. Forskare följde upp män efter mönstring vid militärtjänstgöring.

Under 40 år undersökte forskarna unga män som då de var i 18-årsåldern mönstrat vid militärtjänstgöring. Det var mer än dubbelt så vanligt att de som vid mönstringen hade psykisk ohälsa fick tidig stroke.

Men hur vet man att det ena orsakar det andra, att en psykisk ohälsa orsakar tidig stroke? En av de ansvariga för forskningen är Margda Waern, psykiatriker och professor på Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

– Vi kan inte tala om orsak och verkan, vi kan tala om att här finns ett samband. Sedan behövs andra typer av studier för att veta om man kan tala om orsak och verkan, menar Margda Waern.

Av de cirka en miljon män som mönstrade vid tiden för undersökningen hade 45 000 män bedömts ha psykisk ohälsa.

– Vi tittade i sjukhusregister och kunde se vilka som drabbades av stroke. Medelåldern för tiden av den första stroken var 45 år. Vi pratar om unga killar, mitt i livet. Killar som kanske har barn hemma, jobbar heltid, berättar Margda Waern.

Stroke innebär en blodpropp eller blödning som leder till syrebrist i hjärnan. Vid en stroke krävs omedelbar vård, stroke är livshotande. De män som hade psykisk ohälsa men god kondition drabbades inte av tidig stroke i större omfattning, visar också samma forskning.

Forskarna har studier som visar att personer med depression som inte har svarat på antidepressiv behandling kan få hjälp av en fysisk konditionsträning.

– Vi skulle gärna se en interventionsforskning där unga personer med psykisk ohälsa får möjlighet att få ökad fysisk träning om man får en förbättrad både psykisk hälsa och psykisk hälsa, säger Margda Waern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".