båt av aluminium med plats för fyrhjuling på däck
Den största modellen som kan ta en fyrhjuling på fördäcket kostar 1,8 miljoner. Foto: TT

Aluminiumbåtar med ståhytt hetast på båtmässan

2:00 min

Efter flera års svacka har småbåtbranschen åter vind i seglen. Det märks inte minst på årets båtmässa där mängder av utställare slåss om kundernas gunst. I vår ska det vara en aluminiumbåt med ståhytt.

Det är en sargad bransch som visar upp sig i helgen. Efter finanskrisen 2009 föll båtförsäljningen med 70 procent. Först nu har försäljningen kommit i kapp 2007 års siffror. Och den ser ut att växa vidare.

– Båtbranschen ökar nu med 15 procent. Sedan har vi tillbehör, motorer och annat och där ser vi en 50-procentig tillväxt, säger Hanse Torslund, projektledare på båtmässan.

Men de riktigt stora segelbåtarna är helt borta. Det närmaste som finns utställt är en båt på drygt sju meter, ritad i Holland och byggd i Shanghai.

För krisåren har gått hårt åt de klassiska svenska båtvarven. Nu är det motorbåtar i aluminium som gäller, och med stora hytter.

– Största kundkretsen är människor med sommarställe. Men fler och fler uppskattar aluminium, det är lättskött, båtarna tål att gå i is, och det är inget att polera, säger Niklas Sjögren från båtvarvet Arronet.

Men billigt är det inte. 630 000 kronor kostar en 20-fotare, alltså 6 meter lång. Den största modellen som kan ta en fyrhjuling på fördäcket kostar 1,8 miljoner. Men det slås av en rysk aluminiumbåt, lackad i brons- och guldflake, lite som en finare raggarbil. 6,5 miljoner kronor står det på prislappen.

– Det är en ny modell och vi har sålt två i Ryssland. Nu hoppas vi sälja den här på mässan, säger Sergei Tarasov från North silver i S.t Peterburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista