Kvinna i restaurangkök bär bricka med tallrikar på
Momssänkningens effekt har avtagit, enligt branschen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Omsättningen för restaurangbranschen minskade i januari

0:48 min

I januari var omsättningen för krogbranschen två procent lägre än samma månad förra året, enligt Statistiska centralbyrån. Det är första gången sedan 2011 som omsättningen i branschen minskar.

Enligt Björn Arnek, chefekonom på besöksnäringens branschorganisation Visita har hotell och restaurangbranschen skapat 52 000 nya jobb sedan 2007. Nu är han oroad för att kostnadsökningar sätter stopp för jobbtillväxten.

– Dels är det ju att livsmedelspriserna har gått upp, och det går ju inte att göra så mycket åt. Men man har också fått en ökning av arbetskraftskostnaderna. Man höjde arbetsgivaravgifterna för unga i augusti, ett första steg, och många restaurangföretag har många unga anställda så det har tryckt upp kostnaderna, säger Björn Arnek.

Samtidigt har ni kvar den halverade momsen på krogarna. Räcker inte det?

 – Alltså det har ju varit väldigt bra. Det har ju gjort att restaurangbranschen har lyft sig till en helt ny nivå, men den effekten har klingat av nu.

Enligt Björn Arnek befinner sig branschen nu på en högre nivå, med högre omsättning och högre sysselsättning, så momssänkningen har inte längre någon effekt.

– Det har varit väldigt positivt för att öka branschens omsättning och sysselsättning, men nu när det kommer kostnadsökningar så hjälper inte det, så att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista