Wang Ai har opererats för levertumör
1 av 4
Kinesiske Wang Ai har opererats för levertumör, men pengarna räckte ej till systerns operation. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Wang Xinjing, Wang Guanxian och Wang Ming
2 av 4
Wang Xinjing kunde ej få vård för sin ovanliga leversjukdom, pengarna räckte bara till brodern Ai. Fadern Wang Guanxian känner skuld. Wang Ming önskar att båda syskonen skulle kunna få gratis vård. Foto: Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
professor Xiaoyun Liu forskar kring hälsosystemet vid Pekings Universitet
3 av 4
Professor Xiaoyun Liu Pekings Universitet anser att hälsoreformer är en topprioritet kommande 5 år
Loudi i södra Kina. Sjukhuset i Yichun City i Kina.
4 av 4
Loudi i södra Kina. Sjukhuset i Yichun City i Kina. Foto: AP

Kina slår ihop sjukförsäkringssystem

Kinesernas hälsa har förbättras med rekordfart
1:55 min

I dag öppnar Kinas årliga folkkongress, världens största parlament med nästan 3 000 medlemmar. Under två veckor ska den kommande femårsplanen klubbas igenom. Vårdreformer står högt på agendan.

Mer om ämnet i Godmorgon Världen i P1, söndag efter kl. 9

– Jag känner skuld för att jag bara haft råd att försöka rädda min son Ai från den ovanlig ärftliga leversjukdom som också min dotter Xinjing lider av, säger Wang GuangXian.

Familjen har rest till ett av Pekings toppsjukhus från Anhuiprovinsen 100 mil söderut. Hittills har vården kostat en halv miljon kronor, en svindlande summa för en bonde som Wang GuangXian som han tvingats låna ihop från släkt och vänner. Den statliga sjukvårdsförsäkringen för folk på landet täckte bara tio procent av kostnaderna.

– Hade jag varit anställd här i Peking hade försäkringen fyllt upp till 90 procent, det är verkligen orättvist, anser Wang GuangXian

Kinesernas hälsa har förbättras med rekordfart i takt med den ekonomiska utvecklingen, men skillnaderna mellan stad och land och olika regioner är lika stora som mellan i- och u-länder.

På sikt lär Kinas tre olika sjukvårdsförsäkringssystem slås ihop till ett för att minska gapet. Dessutom planerar kommunistpartiet att bygga upp ett fungerande vårdcentrals- och husläkarsystem under kommande fem år med remisstvång till de stora sjukhusen som idag har extrema köer.

Dagens ersättningssystem från stat och patienter ska dessutom reformeras så att inte sjukhusen gör en massa dyra onödiga undersökningar och skriver ut så många piller, som bidrar till antibiotikaresistens till exempel, säger professor Xiaoyun Liu som forskar kring hälsosystemet vid Pekings Universitet.

– Hälsa är en topprioritet i Kina och under kommande fem år kommer inte bara politikerna fokusera på vårdreformer utan befolkningen också, tror professor Xiaoyun Liu.

– De flesta kineser förväntar sig god vård numer. Ledningen har fem år på sig att leverera det, fortsätter professor Xiaoyun Liu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".