Man i kostym syns genom snirkligt galler.
Sánchez avvisas för andra gången den här veckan. Foto: Francisco Seco/TT

Pedro Sánchez får inte bilda spansk regering

2:23 min

För andra gången den här veckan avvisade det spanska parlamentets underhus socialistledaren Pedro Sánchez som regeringsbildare. 

Denna gång röstade 219 ledamöter mot honom och 131 för. Den första omröstningen i onsdags slutade med 219 nej och 130 ja. Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon kommenterade misslyckandet i Ekots 21-sändning. 

– Han har inte tillräckligt stöd i parlamentet. Både vänsterradikala partiet Podemos och högerpartiet Partido Popular uttryckte väldigt tydligt att de skulle rösta emot det här regeringsförslaget under debatten, säger hon.

– Socialistledaren Pedro Sánchez hade ju ingått en uppgörelse med det nya partiet i parlamentet, mittenpartiet Ciudadanos. Det blir nu kung Felipe som får avgöra om man ska försöka med nya sonderingar eller om det helt enkelt blir nyval i Spanien, säger Beatrice Janzon.

Hur har Pedro Sánchez reagerat på det här?

– Han uttalade sig alldeles nyss och han är ju förstås besviken och tyckte att han hade en regering för förändringar i Spanien men det var ju ganska väntat att det skulle bli så här.

Vad är det som händer nu?

– Det är inte så mycket som händer under helgen, men nästa vecka så väntas bollen gå vidare till kung Felipe. Så får man se om han ger uppgiften åter till sittande premiärministern från Partido Popular, Mariano Rajoy, att försöka igen – han ville ju inte ställas inför en omröstning eftersom han inte heller fick ihop tillräckligt med stöd – eller om kungen ger uppgiften till en ny person. Det måste ju nästan till en koalitionsregering som kan få tillräckligt med stöd i parlamentet, annars väntas nyval och då talar man om datumet 26:e juni, säger Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista