Demonstranter blir besprutade med vattenkanon.
Turkisk polis sköt tårgas mot demonstranter utanför tidningen Zaman. Foto: Ozan Kose/AFP/TT.

Kravaller efter attack mot turkisk oppositionstidning

"Fri media kan inte tystas"
2:04 min

I Istanbul drabbade demonstranter och polis samman i natt efter beslutet att den regeringskritiska tidningen Zaman ska tvångsförvaltas.
Bara timmar efter beslutet gick polis in i tidningsbyggnaden för att ta kontroll över redaktionen.

Turkiets största tidning, en folkmassa motas bort med vattenkanoner. Tårgasröken som en tjock oigenomtränglig dimma. Talkörskanderar "fri media kan inte tystas".

Videoklipp visar hur polis sågar sig igenom de metallgallerförsedda stängslen och går in i byggnaden och för ut redaktionsmedlemmar. Det var igår som en domstol beslutade om tvångsförvaltning av tidningen så den hamnade under statens kontroll. Någon förklaring till domslutet gavs inte.

Men tidningen är nära knuten till president Erdogans ärkerival Fethullah Gülen och hans rörelse som stämplats som terrorister av Erdogan-administrationen och vars mål enligt regeringen, är att överta makten.

Domstolsutslaget har mött hårt internationell kritik. Företrädare för tidningen kallade gårdagen för en av de mörkaste dagarna för turkisk pressfrihet, men den nu sparkade chefredaktören sa att myndigheterna aldrig kommer att kunna tysta det fria ordet även om "vi inte får något annat val än att skriva på väggarna", som han sa.

Det amerikanska utrikesdepartementet kallade beslutet "problematiskt" och människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att myndigheterna omedelbart upphäver domstolens beslut.

Medierna i Turkiet pressas allt hårdare. Förra året tvångsförvaltades två tv-kanaler och två tidningar, för bara några dagar sedan släpptes två journalister som suttit fängslade sedan i november anklagade för att ha röjt statshemligheter. De hade skrivit om turkiska försök att förse islamister i Syrien med vapen.

Turkiet ligger långt ner i Reportrar utan gränsers pressfrihetslista och för närvarande sitter mer än 30 journalister bakom galler, de flesta kurder.
Den turkiska regeringen kallar däremot journalistiken i landet för en av de friaste i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".