Tredelad bild: man som tar sig på hakan, spanska parlamentet, man som lutar sig fram.
Socialistledaren Pedro Sánchez (t.v.) ger Podemos ledare Pablo Iglesias (t.h) skulden för problemen att få igenom en ny regering i parlamentet (mitt). Foto: Pierre-Philippe Marcou/TT, Gerard Julien/TT.

Skuldbollande efter misslyckat regeringsbildande

2:17 min

I Spanien är tongångarna hårda när det gäller vem som har ansvaret för att det inte bildas en regering. I går kväll blev socialistledaren Pedro Sánchez regeringsförslag nedröstat i parlamentet ännu en gång. 

Det är första gången som en premiärministerkandidat förlorar två omröstningar sedan Spanien införde demokrati. Röstsiffrorna blev 131 för och 219 mot regeringsförslaget. Socialistledaren Pedro Sánchez hade ingått en uppgörelse med det nya partiet i parlamentet, det liberala mittenpartiet Ciudadanos. Sánchez gav det andra nya partiet vänsterradikala Podemos skulden för nederlaget.

– Podemos ledare Iglesias har svikit miljontals väljare som röstat för en förändring, det är bara där ansvaret ligger för att högerpartiets Mariano Rajoy fortsätter som premiärminister tills vidare, säger Pedro Sánchez.

Men Podemos anser att Socialistpartiet inte velat samarbeta och partiledaren Pablo Iglesias fortsätter att sträcka ut en hand.

– Det är bara du och jag kvar nu Pedro, sa Pablo Iglesias i parlamentet.

Läget är väldigt komplicerat och osäkert nu. Spaniens kung håller i taktpinnen och nya regeringssonderingar kan bli aktuella. Frågan är om partierna lyckas mejsla fram en annan koalitionsregering under fristen på två månader som nu börjat ticka ned. Annars väntar nyval, som kan bli aktuellt den 26 juni.

Tongångarna är hårda. Kongressens talman fick tillrättavisa politiker som inte höll sina talartider eller talade rakt ut under kvällens debatt.

Högerledaren Mariano Rajoy, som får mycket kritik för korruptionsavslöjanden kopplade till sitt parti, anklagade Sánchez för att ha utnyttjat de politiska institutionerna för sin överlevnad och kallade också det för korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista