Hjälpsändningarna passerar regimområden på väg mot rebellkontrollerade delar.
1 av 4
Hjälpsändningarna passerar regimområden på väg mot rebellkontrollerade delar. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Yacoub el Hillo, ansvarig för hjälpsändningarna, i mitten mellan två män som jobbar med syriska röda halvmånen.
2 av 4
Yacoub el Hillo (mitten) är ansvarig för hjälpsändningarna. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Lastbilar med nödhjälp kör längs väg i Syrien
3 av 4
Lastbilar på väg till tre städer i Ghouta öster om Damaskus Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio
Syriska Röda halvmånen på väg till Ghouta.
4 av 4
Syriska Röda halvmånen på väg till Ghouta. Foto: Katja Magnusson / Sveriges Radio

Belägrade städer i Syrien får hjälp

2:16 min

I Syrien har ett skört eldupphör nu hållit i mer än en vecka. En del av överenskommelsen som förhandlats fram av Ryssland och USA är att hjälpsändningar ska nå belägrade områden.

Vår korrespondent har följt en av hjälpkonvojerna från FN och syriska röda halvmånen på väg till Ghouta öster om Damaskus.

Raden av lastbilar är på väg med mat och mediciner till runt 20 000 personer i tre städer i Ghouta öster om Damaskus. Området har varit under belägring av den syriska regimens styrkor sedan år 2013 och har regelbundet bombats av stridsflyg. Yacoub El Hillo är ansvarig för FN:s koordination av hjälpen.

– Belägringar är en taktik i det här kriget, det måste sluta, belägringarna måste hävas, säger Yacoub El Hillo till mig vid en av de sista vägspärrarna som kontrolleras av regimens styrkor. Journalister får inte följa konvojen vidare till rebellkontrollerade städer.

Nästan en halv miljon syrier lever i områden som belägras av regimen, IS eller rebellerna. Nästan fem miljoner finns i delar av landet som hjälporganisationer har svårt att nå. FN får kritik från syrier under belägring att hjälpen inte räcker och kommer för sent, men Yacoub El Hillo ser små framsteg.

– Förra året vid den här tiden hade vi inte nått fram med någon hjälp överhuvudtaget, säger Yacoub El Hillo. Hittills i år har vi nått en fjärdedel, men vi vill nå allihop och försöker utnyttja eldupphöret, säger han.

Men fortfarande väntar hundratusentals på hjälp. I Deir al-Zor i östra Syrien lever runt 200 000 under belägring av IS. FN:s första försök att släppa mat från luften misslyckades.

I en park i Damaskus träffar jag Faiza och hennes familj som tidigare flytt från just Deir al-Zor, de har precis pratat i telefon med sina släktingar där som berättar att maten är på väg att ta slut.

– Det finns inte mat eller socker och det som går att få tag på är mycket dyrt, berättar Faiza. Vi önskar att staten skulle bry sig om dem säger hon, de är belägrade och de hungrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista