Robert Ficos valkampanj syns på gatorna i Bratislava, Slovakien.
Robert Ficos valkampanj syns på gatorna i Bratislava, Slovakien. Foto: AP

Robert Ficos parti kan förlora majoritet i Slovakiens parlament

1:46 min

I Slovakien kan premiärminister Robert Fico räkna med att bli omvald i dagens parlamentsval. Men hans socialdemokratiska parti väntas förlora sin absoluta majoritet i parlamentet.

Valkampanjen har helt dominerats av flyktingtemat och kritiken mot EU:s hantering av frågan.

”Vi kommer aldrig att acceptera några diktat från Bryssel”. Det är premiärminister Robert Ficos huvudbudskap i valkampanjen.

Slovakien har knappt berörts av flyktingkrisen och ett drygt hundratal människor har sökt skydd där. Ändå framställs flyktingar och i synnerhet muslimer som ett allvarligt hot mot landets säkerhet.

"Det är vårt hem. Slovakien åt slovakerna" ljuder slagorden i främlingsfientliga demonstrationer som hållits i Bratislava på senare tid.

Flyktingfrågan har dominerat hela valkampanjen och alla partier driver i stort sett samma kritiska linje. Skillnader hörs framför allt i retoriken.

De regerande socialdemokraterna leder klart i opinionsundersökningarna med drygt 30 procent. Men det är en tydlig försämring sedan förra valet för fyra år sedan då de fick egen majoritet

Robert Fico har kunnat peka på ekonomiska framgångar och jämförelsevis starka tillväxtsiffror. Men missnöjet kokar hos många människor. Framför allt lärare och vårdpersonal har protesterat mot dåliga förhållanden och låga löner.

Valutgången är särskilt intressant med tanke på att Slovakien tar över det roterande ordförandeskapet i EU till sommaren. Relationerna är ansträngda sedan den slovakiska regeringen inlett en rättslig prövning av beslutet att omfördela flyktingar till alla EU-länder.

Tillsammans med Polen, Tjeckien och Ungern, den så kallade Visegradgruppen, tar Slovakien tydligt avstånd från en gemensam EU-linje. De förespråkar i stället att Makedoniens gräns mot Grekland ska stängas och att Grekland ska uteslutas ur den passfria Schengenunionen.

Hur valet har gått väntas i de första prognoserna när vallokalerna stänger klockan tio i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista