Människor som demonstrerar utanför byggnad.
Demonstrationer i Istanbul. Foto: AP

Nya demonstrationer i Istanbul utanför tidningen Zaman

"Olika åsikter måste få höras i ett samhälle"
1:50 min

Det hålls nya demonstrationer i Istanbul efter att den oppositionella tidningen Zaman tvångsförvaltats. Under eftermiddagen samlades demonstranter utanför tidningens redaktion.

En av demonstranterna är Ahmet Aldir.

– Vi är alla människor och alla människor räknas. Olika åsikter måste få höras i ett samhälle. Vi har kommit hit för att ge vårt stöd till Zaman. Vi är ledsna, det här är inte landet vi önskar oss, säger han.

I går beslutade turkisk domstol att tvångsförvalta den oppositionella tidningen så att den hamnar under statens kontroll. Bara timmar efter beslutet bröt sig turkisk polis in på redaktionen och förde ut journalister och fotografer. Demonstranterna har mötts av tårgas, plastkulor och vattenkanoner.

Zaman är en av Turkiets största tidningar och den är en i raden av medier som tvångsförvaltats den senaste tiden. Domstolsutslaget har mött hård internationell kritik.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att beslutet omedelbart upphävs. Turkiet ligger också långt ner i Reportrar utan gränsers pressfrihetslista. Jonathan Lundqvist är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige:

– Det här är ett drastiskt steg även för att vara Turkiet och då ska man komma ihåg att det har funnits otaliga övergrepp, dels under vintern men under flera år så har vi sett utvecklingen gå åt det här hållet, säger han.

Även Amnesty kritiserar det som nu händer i Turkiet.

– Vi ser ju med oerhörd oro på utvecklingen i Turkiet. Att tysta de röster som finns som försöker förklara och visa på det som händer i Turkiet, det är ett oerhört bakslag när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger Ami Hedenborg, pressekreterare för Amnesty International i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".