Utrikesminister Margot Wallström och en kvinna på flykt med sina barn.
Kvinnor fastnar i konfliktområden, enligt rapporten. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Kritik mot regeringens utrikespolitik

2:12 min

Regeringen har på flera områden agerat rakt emot sin egen målsättning om en feministisk utrikespolitik. Det visar en rapport som tolv organisationer gjort gemensamt inom bistånds- och utvecklingsorganisationen Concord.

Regeringens förslag om att flyktingar inte ska tillåtas återförenas med sin familj är ett hårt slag mot kvinnor och flickor, säger Jessica Poh-Janrell som är samordnare för jämställdhet på Concord.

– Kvinnor som normalt sett skulle kunna få en säker flyktväg för att kunna återförenas med sina män, som ofta tagit första steget för att ta sig till Europa, de fastnar nu i konfliktområdena.

Det var för drygt ett år sedan regeringen och utrikesminister Margot Wallström lovade föra en feministisk utrikespolitik. Enligt rapporten från organisationen Concord där tolv organisationer deltagit, bland andra Diakonia, RFSL, Svenska Kyrkan och Afrikagrupperna, finns det flera områden där regeringen fattar beslut som går stick i stäv med målsättningen att stödja kvinnor och flickors rättigheter.

Den svenska vapenexporten är ett sådant område, säger Jessica Poh-Janrell.

– Sverige exporterar vapen till odemokratiska länder, länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna och kränkningar kring kvinnors rättigheter, det är helt oförenligt med en feministisk utrikespolitik enligt oss.

Rapporten lyfter också fram Sveriges bristande insatser när det gäller att förhindra olovlig skatteflykt i utvecklingsländer. Och dessutom avräkningarna på biståndet som i år väntas bli 30 procent som går till flyktingmottagning i Sverige.

Det är cirka 13 miljarder kronor som inte kommer att gå till fattiga länder säger Jessica Poh-Janrell.

– Kvinnor är en stor del av dem som är fattiga i världen. Sverige har i utvecklingspolitiken och i utvecklingssamarbetet mycket arbete med kvinnoorganisationer och jämställdhetsarbete så här ser vi att det är stora pengar som kommer att tas därifrån.

Utrikesminister Margot Wallström deltar i eftermiddag i en utvärdering av den feministiska utrikespolitiken med rapporten som utgångspunkt. Jessica Poh-Janrell hoppas kunna påverka politiken framåt och att det blir en mer feministisk utrikespolitik.

– Genom att skapa en diskussion om vad det är som behöver förbättras, var de största utmaningarna finns, hoppas vi att regeringen ska ta ytterligare steg för att förverkliga politiken och även i vissa avseenden se över beslut som har tagits eller kommer att tas snart utifrån ett jämställdhetsperspektiv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista