Visning av en lägenhet.
Hårt tryck på bostadsmarknaden. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Körkort för att ge råd om bolån

Måste klara kunskapstest
1:53 min

Finansbranschen har länge kritiserats för hur rådgivningen till kunderna fungerar - och att det ofta handlar mer om försäljning än rådgivning. Nu ska bankerna införa en licens för sina bolånerådgivare.

Anna Adler, rådgivare på Nordea, anser att den nya licensen ger kunderna ökad trygghet.

– Både att kunden känner sig trygg och att jag som rådgivare känner mig trygg i att jag faktiskt vet vad jag pratar om.

I augusti ska bolånerådgivarna börja utbildas och licensieras och enligt planerna ska alla ha körkort för att ge råd om bolån i mars nästa år.

Det vill säga alla som jobbar på företag som är anslutna till branschens organ Swedsec, och det innebär att de allra flesta rådgivare måste ha licens om ett år.

Den som ska ha licensen måste klara ett kunskapstest och uppdatera sina kunskaper varje år. Alla måste också gå igenom en lämplighetsprövning och sist men inte minst finns en disciplinnämnd. Katarina Lidén, vd på Swedsec, berättar att den som missköter sig grovt kan få licensen indragen.

– Den gör att direkt olämpliga personer inte längre får jobba kvar i branschen.

Hur lång tid kan man bli avstängd om man har misskött sig?

– Om man bli av med sin licens så gäller det normalt i tre år.

Och då är man utestängd från hela branschen?

– Ja, man får yrkesförbud kan man säga. Man kan inte fortsätta att arbeta med någon typ av jobb som kräver licens.

Vi talar om bolånerådgivare. Men egentligen är de väl försäljare?

– Det är en semantisk fråga. Det är klart att rådgivning och försäljning kan ligga väldigt nära varandra och det bör man vara medveten om som kund, säger Katarina Lidén.

Och så här säger Anna Adler på Nordea.

– Jag ser mig själv som rådgivare, det gör jag faktiskt. Jag försöker hjälpa kunden med det den vill ha och att förverkliga drömmar.

Men samtidigt måste du vara lojal mot banken, Nordea?

– Ja, absolut, det är ju här jag jobbar. Det handlar ju om att "kom till oss så ska du få dina drömmar uppfyllda". Men det är ju igen välgörenhet, säger Anna Adler och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".