Slovakiens premiärminister Robert Fico.
Både vinner och förlorar. Foto: Martin Mikula/TT

Styrande parti störst i Slovakien - men backar

1:21 min

Det regerande partiet Smer förblir det största partiet efter gårdagens parlamentsval i Slovakien. Det socialdemokratiska partiet förlorade dock sin absoluta majoritet.

Nu står landet inför en komplicerad regeringsbildning.

Premiärminister Robert Ficos parti Smer fick drygt 28 procent av rösterna, vilket ger partiet en tredjedel av parlamentets 150 mandat. Det är en kraftig försämring sedan valet för fyra år sedan då de fick absolut majoritet.

Han behöver nu minst en koalitionspartner. En tänkbar kandidat är Slovakiska Nationalpartiet, ett parti som beskrivs som ultra-nationalistiskt. Partiet har även ingått i koalition med Smer.

Men det finns en rad andra möjliga samarbetspartners. Nio partier har tagit sig in i parlamentet. För första gången har en högerextremistisk gruppering bildats med åtta procent av rösterna. Grupperingen har utmärkt sig för förföljelser mot romer och hyllar den nazistiska lydregimen i Slovakien under andra världskriget. Högerextremisterna kallar Nato för en terroristorganisation.

Den slovakiska valkampanjen har dominerats av flyktingfrågan och av ett hårt tonläge mot flyktingar och EU:s gemensamma flyktingpolitik. Robert Fico vägrar att ta emot flyktingar i Slovakien. Muslimer beskriver han som ett allvarligt hot mot landets säkerhet.

Resultatet i det slovakiska parlamentsvalet väntas inte underlätta de redan irriterade relationerna mellan Bratislava och Bryssel. En utmaning inte minst när Slovakien vid halvårsskiftet tar över EU:s roterande ordförandeskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista