Bildmontage på Donald Trump och Ted Cruz
Donald Trump och Ted Cruz. Foto: AP

Två stater var för Trump och Cruz

2:50 min

Nu på morgonen är resultaten efter ännu en primärvalomgång i USA klara, och både republikanernas och demokraternas ledande kandidater tog viktiga segrar med stora marginaler. Samtidigt överträffade deras främsta utmanare förväntningarna i flera delstater.

Till ackompanjemang av New Orleans mycket speciella gatumusik gick republikaner och demokrater stadens franska kvarter i går till vallokalerna för att rösta på den de helst vill se som sina partiers presidentkandidater i höstens kamp om Vita huset. Detsamma gjorde övriga Louisiana, möjligen minus musiken.

När rösterna i natt räknats i Superlördagens fem delstater hade Hillary Clinton segrat bland Louisianas demokrater, medan Donald Trump blev denna sydstats republikaners främsta val. Trump vann även Kentucky.

Clintons utmanare, vänsterdemokraten Bernie Sanders, tog hem både Kansas och Nebraska, medan Trumps huvudkonkurrent om presidentkandidaturen, Ted Cruz, slog till med att vinna de republikanska rösterna i både Kansas och Maine.

I New Orleans tryckte Bourbonstreetbon Harry Rosenberg som alltid på den republikanska knappen, men ville inte avslöja sin favoritkandidat.

Däremot berättade han gärna att det ständigt är heta diskussioner hemma vid köksbordet eftersom hans fru Kimberley är övertygad demokrat. De skrattade båda åt det faktum att deras röster alltid tar ut varandra när det gäller.

Superlördagen förändrade alltså inte nämnvärt styrkeförhållandena efter den gångna Supertisdagen, varken i det demokratiska eller i det republikanska partiet, och Louisiana speglar exakt primärvalsläget hittills i USA, där ju Clinton och Trump är sina respektive partiers fortsatta ledande namn, och nu ännu lite närmare att knipa sina partiers presidentkandidaturer.

Demokraten Sanders och republikanen Cruz hämtade alltså i natt in lite grann, men både Clinton och Trump sticker för varje valomgång i väg med allt fler delegater.

För den ständiga trean bland republikanerna, Marco Rubio, ser läget allt sämre ut, och han kämpar nu hårt för att hålla sig kvar på banan, åtminstone till och med den 15 mars, när hans hemstat Florida går till ett primärval där vinnaren tar samtliga delegater. Samma hopp hyser John Kasich, vars hemstat Ohio väljer samma dag.

Nästa station i primärvalskalendern inträffar dock redan på tisdag, då det är dags för Hawaii, Idaho, Michigan och Mississippi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista