En bil kör på en landsväg.
1 av 3
Foto: JESSICA GOW/TT
Man i stadsmiljö.
2 av 3
Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Man i stadsmiljö.
3 av 3
Jörg Leichtfried, delstatsminister från Steiermark i Österrike besöker Sverige för att studera svensk trafiksäkerhet och nollvisionen. Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio

Svensk nollvision uppmärksammas utomlands

Trafikverket får många utlandsbesök
1:54 min

Sveriges arbete med nollvision för dödsolyckor i trafiken väcker stort intresse i andra länder. Den svenska modellen är att förändra vägarna - inte trafikanterna, och det har gett resultat.

Trafikverket gästas regelbundet av nationer från hela världen, berättar trafiksäkerhetsexperten Matts-Åke Belin.

– Sverige är ju kan man säga världsledande på trafiksäkerhet globalt sett. I Sverige dör i genomsnitt tre personer per 100 000 invånare i trafiken. Det är inget annat land i världen som ligger på den låga nivån, säger han.

Antalet dödsoffer på de svenska vägarna har minskat med flera hundra om man jämförelse med exempelvis för åtta år sedan. Det har man uppnått genom att myndigheterna inte längre fokuserar på trafikanternas körbeteende utan istället på infrastrukturen på vägarna, säger Matts-Åke Belin på Trafikverket.

– De som tittar mest på oss i Sverige just nu är USA. Särskilt de stora städerna i USA. Exempelvis så har New York antagit nollvisionen. Men vi har också haft besök av Frankrike, till och med från länder i Afrika. Etiopien och Sydafrika har varit här för att studera nollvisionen i trafiken och hur vi jobbar med trafiksäkerhet.

Svenskt trafiksäkerhetsarbete har nått ryktbarhet i hela världen. Trafikverket gästas regelbundet av stater i USA, från länder i Asien, Afrika och Europa för att de vill lära sig hur dödligheten i trafiken kan förbyggas. Senaste besöket kom från Österrike. Det var Jörg Leichtfried, delstatsminister i Steiermark med ansvar för trafikfrågor. Ekot träffade hon när han var i Sverige.

Sverige är världsledande på trafiksäkerhet. Österrike en av många nationer som gästar Sverige för att studera svensk trafiksäkerhet. 

– Jag är här i Sverige för att se hur vi kan hitta nya lösningar för trafiksäkerhet, och hur man lyckats involvera många parter i arbetet. Här i Sverige samarbetar industrin, regeringen och medborgarna om beslut om trafiksäkerhetsåtgärder. Det är mycket intressant för oss österrikare att titta på, säger Jörg Leichtfried, delstatsminister i Steiermark.

– Vi kommer att studera hur man arbetar med trafiksäkerhet i Sverige, och sedan se om vad vi kanske kan överföra det till Österrike, säger den österrikiska delstatsministern Jörg Leichtfried.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".