Apostolos Tzitzikostas lokal guvernör i norra Grekland talar med en migrant.
Apostolos Tzitzikostas besöker gränsstationen i Idomeni. Foto: Vadim Ghirda/TT.

Tusentals flyktingar fast i Grekland

Lokal guvernör: EU måste vidta åtgärder
2:00 min

På gränsen mellan Grekland och Makedonien har uppemot 14 000 människor samlats i Idomeni för att ta sig vidare till västra Europa. Flyktingsituationen är nu så pass ohållbar att den lokale guvernören Apostolos Tzitzikostas säger att regeringen borde utlysa katastroftillstånd i området. 

Apostolos Tzitzikostas säger också att Makedonien måste öppna gränsen igen.

– EU måste vidta åtgärder mot de länder som stänger gränserna. Det de gör är oacceptabelt.

En dominoeffekt av gränsrestriktioner på Balkan har gjort att Grekland blivit en flaskhals för de tusentals människor som är på flykt undan krig och oroligheter i länder som Irak, Syrien och Afghanistan. I området kring Idomeni uppförs ytterligare tält till skydd för de människor som tvingas sova på leriga fält och i diken.

Just nu befinner sig närmare 35 000 människor på flykt i Grekland, de flesta i regionen kring Idomeni. Enligt EU:s flyktingkommissionär förväntas ytterligare 100 000 flyktingar att ta sig till Grekland fram till slutet på mars.

Regeringen i Grekland har sedan tidigare beslutat att enbart syrier och irakier får ta sig vidare från Aten till Idomeni. Migranter och flyktingar med annan nationalitet blir därför kvar i Aten.

Även på öarna har reserestriktioner införts. Antalet turer med färjan från ön Lesbos varierar från dag till dag och antalet biljetter har halverats på varje tur.

I morgon träffas EU och Turkiet för att diskutera flyktingsituationen. Från europeiskt håll hoppas man att Turkiet vidtar åtgärder för att ta kontroll över flödet av människor som tar sig från Turkiet till Europa och främst Grekland.

– Vi hoppas att Turkiet samarbetar för att hitta en lösning på flyktingsituationen. Vi tror lösningen ligger i att Turkiet kontrollerar flödet av människor som tar sig till Grekland, säger Mario Andriotti, rådgivare till Lesbos borgmästare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".