Människor vid platsen för en sprängdåd i Irak.
1 av 2
Attentatet skedde vid en vägspärr utanför staden Hilla. Foto: Anmar Khalil/TT
Attacken skedde utanför staden Hilla, söder om Bagdad.
2 av 2
Attacken skedde utanför staden Hilla, söder om Bagdad. Foto: TT

60-tal döda i självmordsattentat i Irak

1:48 min

I Irak dödades minst 60 människor i ett sprängdåd mot en vägspärr utanför staden Hilla söder om Bagdad.

Ytterligare ett 70-tal skadades. Terrorgruppen IS säger att det var de som utförde dådet.

En stor tankbil var fylld med sprängämnen vid den irakiska polisens fasta vägspärr som kontrollerar fordon som ska in i staden Hilla.

Det är svårt att hitta ett mer symboliskt ställe än där attentatet nu ägde rum; utanför ruinerna av det forna Babylon.

Att sprängladdningen var kraftig vittnar förstörelsen om. Byggnader har förstörts, metalltak förvridits, bilar knölats ihop och på marken letar människor efter överlevande och döda i en enda röra av sprängbråte. Klarröda blodpölar lyser från betonggolv.

Sjukhuspersonal säger att sjukhusen fyllts, många patienter har svåra brännskador.

Att antalet offer var så många kan förklaras med att ett stort antal bilar stod i kö i väntan på säkerhetskontrollen. Många poliser och soldater var på platsen för att genomföra dessa kontroller.

Regionen domineras av shiamuslimer som ofta är mål för attacker från sunniextremisterna IS, i huvudstaden Bagdad cirka tio mil norrut sker varje vecka flera attentat mot just shiamål.

Annars har IS de senaste månaderna förlorat många av de områden som de tidigare erövrat, jämfört med när de hade som mest områden i Irak har de nu förlorat kontrollen över drygt 40 procent av områdena. Gruppens taktik har på många håll i stället blivit att utföra just sådana här terrordåd.

Dagens dåd är det största hittills i Babil-provinsen som med irakiska mått varit hyfsat förskonat från terrordåd, fram tills i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista